Hlavní obsah

Řekové zadrželi na Krétě dva Čechy, s detektorem kovů prohledávali vykopávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Heraklion
Aktualizováno

Řecké úřady zadržely v pátek na ostrově Kréta dva Čechy (33, 35), kteří podle nich prováděli nelegální archeologické výkopy. Incident potvrdila Novinkám Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničních věcí. Oba muži jsou už podle jejích slov na svobodě, byli propuštěni na kauci.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Mohu potvrdit, že řecké úřady zadržely dva muže na ostrově Kréta v oblasti Chania. Oba totiž v oblasti archeologického naleziště pracovali s detektorem kovů, což je přísně zakázáno,“ uvedla Valentová. Oba jsou už na svobodě a momentálně se podle ní řeší jejich návrat do Česka.

Policisté kromě dvou detektorů u dvojice nalezla dvě lopatky a z jejich auta zabavila několik kovových a bronzových předmětů, napsala ČT s odkazem na řecký web tilestwra.com.

Podle místních médií byla dvojice obviněna z porušení předpisů o ochraně kulturního dědictví. Řecký web tilestwra.com uvedl, že policie u Čechů našla dvě lopatky a v autě měli kovové a bronzové předměty. Následně byli podle Valentové předvedeni k výslechu.

Na českou ambasádu se obrátil jeden ze zadržených. „Ambasáda s nimi byla v kontaktu, pomáhala jim s překlady do řečtiny či výpisem z trestního rejstříku a podobně,“ dodala Valentová.

Reklama

Výběr článků

Načítám