Hlavní obsah

Soupeř Merkelové požaduje méně peněz pro státy odmítající uprchlíky

Státy odmítající přijmout solidárně uprchlíky by měly do budoucna počítat s menší finanční podporou ze strany Evropské unie. V rámci představení volebního programu to v sobotu uvedl sociálnědemokratický kandidát na německého kancléře Martin Schulz.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Předseda SPD Martin Schulz

Článek

Země, které naopak přijaly velké množství osob hledajících ochranu, by měly dostat bonus, míní Schulz s poukazem na nutnost solidarity.

Země stojící mimo eurozónu by neměly mít možnost blokovat její další integraci, uvedl dále německý politik, který byl donedávna předsedou Evropského parlamentu. Pokud jde o Německo a Evropu, země „by mohla udělat víc,” poznamenal Schulz. Mohla by například zvýšit svůj finanční příspěvek do společné pokladny.

Schulz obvinil kancléřku Angelu Merkelovou a ministra financí Wolfganga Schäubleho, že vstřícností vůči uprchlíkům v roce 2015 oslabili Evropu, když otevřeli hranice bez jakékoli koordinace s unijními partnery. Schäublemu navíc vyčetl, že restriktivní finanční politikou pomohl uvrhnout tisíce řeckých rodin do ještě hlubší chudoby.

Vztah Merkelové vůči Evropě podle Schulze není čestný. Její spojenectví s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem brzy skončí, až se začne realizovat volební program partnerské CSU, který Evropskou unii rozdělí, řekl šéf SPD.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

Schulz doufá, že v zářijových volbách jeho strana porazí křesťanské demokraty Merkelové. Poté, co v lednu převzal vedení sociálních demokratů, preference SPD v průzkumech poklesly. V poslední době se ale propad podařilo zastavit.

Svůj volební program představili sociální demokraté před třemi týdny na mimořádném sjezdu v Dortmundu. Dnes prezentovaný Schulzův "plán pro lepší Německo a lepší Evropu" volební program dál rozvíjí, napsala agentura DPA.

Reklama

Výběr článků

Načítám