Hlavní obsah

Obyvatel Bratislavy neustále ubývá a populace rychle stárne

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Pokud se současný trend nezmění, bude Bratislava v roce 2050 z hlediska věku obyvatel patřit k nejstarším hlavním městům středoevropského regionu. Podle demografické studie stoupne počet seniorů ve slovenské metropoli do poloviny století na 30 procent a výrazně klesne počet lidí v produktivním věku.

Foto: Profimedia.cz

Historické centrum Bratislavy. Ilustrační foto

Článek

„Počet seniorů se zdvojnásobí. Výrazně stoupne počet obyvatel nad 80 let, a to až na osm procent všech obyvatel města,“ upozornil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Tento vývoj si podle něj vyžádá například rozšíření pečovatelských služeb pro seniory a další opatření.

Počet obyvatel Bratislavy v současnosti klesá. Podle slovenského statistického úřadu žije v Bratislavě aktuálně 417 tisíc lidí. Analýza počtu mobilů, jejichž majitelé ve slovenském hlavním městě pravidelně nocují, odhalila, že obyvatel metropole je 666 tisíc. Průzkum společnosti Market Locator ukázal, že největší rozdíly jsou ve třetím bratislavském obvodu, nejmenší naopak v prvním. „Ve třetím obvodu je skutečný počet obyvatel téměř dvojnásobný,“ upozornil Michal Šuran z firmy Market Locator.

Rozdíl působí nejen studenti, ale také lidé, kteří dojíždějí do hlavního města za prací a zůstávají tam celý týden. Nejpočetněji jsou zastoupeni lidé, kteří v Bratislavě pracují. Šest z deseti lidí, kteří se zdržují v metropoli, tam nemají trvalý pobyt. Další čtyři jsou studenti a 130 tisíc lidí do Bratislavy dojíždí denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám