Hlavní obsah

Americký špionážní letoun se nad Baltem přiblížil k civilnímu airbusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Americký špionážní letoun Boeing RC-135 Rivet Joint nad mezinárodními vodami u Kaliningradu přeletěl nad dopravním Airbusem A321 na trase z Helsinek do Mnichova. Uvedla to v pondělí ruská agentura Interfax s odvoláním na zdroj obeznámený se situací. Ten ale neuvedl, komu patřil dopravní letoun, ani kdy se měl incident odehrát.

Foto: Profimedia.cz

Špionážní letoun RC-135 Rivet Joint amerického letectva USAF

Článek

„Posádka dopravního A321 letícího z Helsinek do Mnichova během letu nad Baltickým mořem sto kilometrů od Kaliningradu oznámila, že ji výstražný systém upozornil na nebezpečné přiblížení zahraničního vojenského letadla, které letělo jen o 150 metrů výše,“ uvedl zdroj agentury s tím, že se posádce podařilo situaci zvládnout.

Podle zdroje přeletěl nad dopravním letounem špionážní stroj Boeing RC-135W Rivet Joint: „Podle kódu odpovídače patřil jedné ze zemí NATO.“

Podobná blízká setkání jsou nad Baltem četná. Nedávno se polské stíhačky pokoušely přiblížit k dopravnímu tupolevu s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem. [celá zpráva]

Naopak ruský Suchoj Su-27 prováděl nebezpečné manévry jen půldruhého metru od konce křídla RC-135. [celá zpráva]

RC-135 je průzkumný letoun odvozený od civilního čtyřmotorového Boeingu 707. Využívá se od roku 1962. Poslední verze RC-135V/W Rivet Joint slouží k zachycování a detekci a geolokaci různých radiových a elektromagnetických signálů. Stroje jsou vybaveny novými motory CFM-56 s vyšším tahem a nižší spotřebou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám