Hlavní obsah

Vítejte v pekle. Demonstranti slibují, že summit G20 rozloží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V tvrdé střety s policií se v Hamburku zvrhla čtvrteční demonstrace s názvem Vítejte v pekle. Protest je jedním z mnoha akcí, které mají narušit summit G20. Vzduchem létaly lahve a další předměty, policie nasadila vodní děla a pepřový sprej.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vítejte v pekle. Demonstranti slibují, že summit G20 rozložíVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti se ve čtvrtek u hamburského přístavu začali scházet po čtvrté hodině odpoledne. Na pochod městem se vydalo kolem 12 tisíc lidí. Po několika minutách je policie zastavila s tím, že lidé, kteří měli zakrytý obličej, se musí odmaskovat, protože není dovoleno ho mít zakrytý.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Pochod se zvrhl ve střety s policií.

Nějakou dobu byl průvod zablokovaný, pak propukly srážky. Policisté se snažili oddělit část radikálních demonstrantů, kteří se nazývají černý blok, aby ostatní mohli v pochodu pokračovat. To se ale nepodařilo a pořadatel nakonec demonstraci ukončil. Střety ovšem pokračují nadále. Policie informovala o rozbitých výlohách a zapáleném autě.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Policie nasadila vodní dělo

Na hamburského policejního mluvčího Tima Zilla se podle policejní zprávy protestující vrhli v okamžiku, kdy poskytoval novinářům rozhovor.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Vzduchem létají lahve a zapálené věci.

Policie sáhla také k radikálním opatřením, kvůli bezpečnosti ruší jak signál mobilních telefonů, tak navigační přístroje, napsal ve čtvrtek německý deník Bild. Během summitu G20 nebude kvůli bezpečnosti fungovat tok dat GPS.

Foto: Daniel Bockwoldt, ČTK/AP

Tady začíná válka, stojí na transparentu demonstrantů v Hamburku

Část demonstrantů přijela do Hamburku zvláštním vlakem. Ze stovky tisíc demonstrujících se podle policejních odhadů kolem osmi tisíc hlavně mladých lidí hodlá uchýlit k násilí, uvedla agentura Reuters. Účastníci chtějí vyjádřit svůj nesouhlas s politikou v oblasti klimatu, světového obchodu a rozdělování bohatství.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Kapela hraje demonstrantům před summitem G20

Policisté chrání místo konání summitu zátarasy a obrněnými vozidly, ve vzduchu hlídkují vrtulníky. V ulicích je na 20 tisíc policistů.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Policie se připravuje na střety s demonstranty před summitem G20 v Hamburku

K některým incidentům už došlo. Neznámí pachatelé zapálili v noci na čtvrtek deset aut v prodejně vozů Porsche v Hamburku. Policie vychází z toho, že čin souvisí právě se summitem zemí G20.

Foto: Daniel Bockwoldt, ČTK/AP

Demonstranti přijeli do Hamburku zvláštním vlakem

Podle německých úřadů jde zatím jen o zatěžkávací zkoušky, k výtržnostem připraveno až 8000 levicových radikálů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám