Hlavní obsah

Počet salafistů v Německu narůstá, varuje kontrarozvědka

Berlín

V Německu je teď asi 10 100 salafistů a jejich počet narůstá, uvedla v úterý civilní kontrarozvědka. U islamistů vidí větší připravenost k násilí než dříve.

Foto: Christian Mang, Reuters

Němečtí policisté v Berlíně

Článek

Evropa podle šéfa Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) Hanse-Georga Maassena zažívá od začátku roku 2015 dosud nepoznanou vlnu islámského terorismu, když ji za tu dobu zasáhlo nejméně 29 útoků. Pět z nich se loni odehrálo v Německu, včetně útoku na vánoční trh v Berlíně, který si v prosinci vyžádal 12 mrtvých a desítky zraněných.

Podle Maassena se přitom nebezpečí dalších útoků rozhodně nesnížilo, což souvisí i s větší ochotou islamistů používat násilí. Ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU) v této souvislosti hovořil o citelném posunu od islamismu k džihádismu.

Salafíja je směr islámu, jehož cílem je očistit věrouku od novodobých nánosů a navrátit ji k jakési původní, čisté podobě, v jaké ji měli údajně praktikovat předkové (ar. salaf = předek).

Související téma:

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Muslim čte v koránu v saúdskoarabském Rijádu

Počet salafistů, z nichž se podle de Maiziéra v Německu rekrutuje drtivá většina útočníků, od roku 2015 do roku 2016 vzrostl o 1350. Ve výroční zprávě za loňský rok jejich počet Spolkový úřad na ochranu ústavy vyčíslil na 9700, aktuálně hovoří už o 10 100. Tajné služby nyní registrují zhruba 680 islamistů, kteří by podle nich mohli spáchat útok.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám