Hlavní obsah

Polsko migrační krizi nevyvolalo, a proto ji nehodlá ani řešit, prohlásil Kaczyński

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polsko má morální právo nepřijímat uprchlíky, neboť nezavinilo špatnou situaci v zemích, odkud pocházejí. V sobotu to prohlásil nejvlivnější polský politik Jaroslaw Kaczyński během kongresu vládní strany Právo a spravedlnosti (PiS), jejímž je předsedou. Ve svém projevu rovněž mimo jiné prohlásil, že ostatní evropské země Polsku závidějí nadcházející návštěvu amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Nejvlivnější polský politik Jaroslaw Kaczynski

Článek

"Nezneužili jsme státy, z nichž nyní tito uprchlíci přicházejí do Evropy, nevyužívali jsme jejich pracovní sílu a konečně, nepozvali jsme je do Evropy. Máme plné morální právo říci ´ne´," prohlásil šéf konzervativní strany, pod jejímž vedením Polsko výrazně změnilo kdysi liberální kurz a tvrdě se vymezuje vůči Bruselu kvůli uprchlickým kvótám.

Evropská komise s Polskem, Českem a Maďarskem zahájila řízení kvůli tomu, že odmítají nabízet nová místa pro běžence přerozdělované z nejpostiženějších evropských zemí. Polsko podle šéfa vládní strany nemá žádný důvod k tomu, aby si v rámci solidarity přijímáním uprchlíků "radikálně snížilo standard kvality svého života".

Závidí nám Trumpovu návštěvu

Politik názorově blízký americkému prezidentu Trumpovi se s několika stovkami spolustraníků i národem u televizních obrazovek podělil o radost, kterou má z jeho návštěvy chystané na čtvrtek.

Zároveň prohlásil, že tento úspěch polské diplomacie vyvolal závist v dalších evropských zemích a například britští představitelé kvůli němu "útočí" na Varšavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám