Hlavní obsah

Le Penovou ve Francii stíhají kvůli platům jejích asistentů

Paříž

Šéfka francouzské Národní fronty a neúspěšná kandidátka na prezidentku Marine Le Penová čelí ve Francii dalšímu stíhání. Úřady v pátek podle zprávy agentury AFP zahájily vyšetřování v souvislosti s platy jejích asistentů v Evropském parlamentu, kteří však podle nařčení v parlamentu nepracovali, nýbrž pracovali pro Národní frontu.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová na ustavující schůzi francouzského parlamentu

Článek

Poslankyni Le Penovou podle zprávy AFP v pátek vyslechli vyšetřovatelé. Server listu Libération k tomu podotkl, že Le Penová se dosud výslechu bránila s poukazem na prezidentské a parlamentní volby. V těch prvních prohrála ve druhém kole s Emmanuelem Macronem a ani v těch druhých se její naděje nenaplnily, když se vítězem stala opět Macronova strana a získala parlamentní většinu.

Le Penová ovšem byla do parlamentu zvolena a už avizovala, že se mandátu v případě obvinění nevzdá.

Nové vyšetřování se týká platů pro její dva asistenty v Evropském parlamentu. Europarlament po Le Penové požaduje navrácení téměř 340 tisíc eur (asi 9,2 miliónu korun). Tvrdí, že asistenti vůbec nevyřizovali parlamentní agendu, ale stranickou, takže šlo o zneužití. Právník Le Penové Marcel Ceccaldi už dříve argumentoval tím, že je velmi obtížné oddělit práci Le Penové v europarlamentu a uvnitř strany.

Vyšetřování kvůli Islámskému státu

Marine Le Penová ve Francii čelí také vyšetřování kvůli zveřejnění brutálních snímků z dílny Islámského státu včetně fotografie bezhlavého těla amerického novináře Jamese Foleyho, jehož zavraždili v Sýrii. Le Penová před časem snímky zveřejnila v reakci na výrok jednoho novináře, který její stranu přirovnal k této teroristické organizaci.

Úřady však nyní podezírají ji samotnou z šíření teroristické propagandy, za což by jí hrozily až tři roky vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám