Hlavní obsah

Slovinsko vyhrálo spor o přístup na moře, Chorvatsko vyhrožuje

– Haag • Aktualizováno

Mezinárodní arbitrážní soud v Haagu ve čtvrtek rozhodl, že Slovinsko získá značnou část Piranského zálivu a koridor, kterým bude mít přístup na otevřené moře. Informovala o tom agentura Reuters. Zatímco Lublaň verdikt uvítala, Záhřeb ho podle očekávání odmítl, přičemž chorvatský premiér pohrozil, že Chorvatsko má „způsoby, jak ochránit své území a zájmy”.

Foto: Profimedia.cz

Slovinské město Piran, za kterým se rozprostírá Piranský záliv. Chorvatsko si dělalo nárok na polovinu zálivu, ale neuspělo.

Článek

O tuto vodní plochu v Jaderském moři vedou země spor už od získání nezávislosti na bývalé Jugoslávii v roce 1991. V roce 2008 kvůli sporu Slovinsko několik měsíců blokovalo rozhovory o členství Chorvatska v EU. Na arbitráži se obě země nakonec dohodly v listopadu 2009 a Slovinci s ní v létě následujícího roku těsnou většinou vyslovili souhlas v referendu.

Foto: Mapy.cz

Chorvatsko soud v roce 2015 ale označilo za zkompromitovaný a arbitráž odmítlo. Chorvatská média totiž krátce předtím zveřejnila přepis rozhovoru, při němž se prý slovinský zástupce v arbitrážním soudu Jernej Sekolec domlouval s pověřenkyní slovinského ministerstva zahraničí na taktice dalšího postupu a působení na ostatní arbitry.

Slovinsko na základě verdiktu má hranice, které mu zajistí volný přístup na otevřené moře. Pokud by námořní hranice byla stanovena podle návrhu Chorvatska, byla by musela teoreticky každá slovinská loď při plavbě na volné moře žádat Chorvatsko o souhlas.

Chorvatsko: Verdiktem se řídit nebudeme

„Hlavní vzkaz (chorvatské) vlády je, že dnešní rozhodnutí je pro Chorvatsko rozhodnutí, které nás žádným způsobem nezavazuje, a nemáme v úmyslu se jím řídit,” prohlásil podle deníku Večernji list v reakci chorvatský premiér Andrej Plenković.

Na dotaz, jak Chorvatsko odpoví, jestliže Slovinsko bude rozhodnutí arbitráže uplatňovat, Plenković řekl, že neočekává jednostranné kroky. „Chorvatsko má způsoby, jak chránit své území a své zájmy,” dodal nicméně pohrůžku, aniž upřesnil, co tím má na mysli.

Na druhé straně předseda slovinské vlády Miro Cerar přivítal stanovisko arbitrážního soudu jako „historický okamžik” pro svou zemi. „Rozhodnutí arbitrážního soudu je definitivní a je právně závazné pro obě země, pro Slovinsko i pro Chorvatsko. Toto rozhodnutí představuje pro Slovinsko historický okamžik,” řekl na tiskové konferenci v Lublani.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám