Hlavní obsah

Turecká policie tvrdě zakročila proti pochodu homosexuálů

– Istanbul

Turecká policie v neděli v Istanbulu zakročila slzným plynem i gumovými projektily proti skupinám homosexuálů a transsexuálů, jimž úřady v sobotu zakázaly tradiční průvod, který se měl v neděli uskutečnit. Desítky gayů, lesbiček a transsexuálů se přesto vydaly do ulic.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Pořádkové policejní síly v Istanbulu zasahují proti aktivistům za práva sexuálních menšin

Článek

Turecká policie byla v centru Istanbulu nasazena ve velkém počtu, aby vynutila zákaz konání tradičního průvodu, který býval s desetitisíci účastníky největší akcí svého druhu v muslimském světě. Už v roce 2015 ale akci přerušila policie a loni a letos byl průvod zakázán po výhrůžkách ultranacionalistů.

Úřady oficiálně akci odmítají mimo jiné kvůli bezpečnosti jejích účastníků, turistů a kvůli udržení veřejného pořádku.

„Skutečným důvodem reakcí vůči pochodu, který se pokojně konal 12 let, je nenávist,” tvrdí organizátoři.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Pořádkové policejní síly v Istanbulu zasahují proti aktivistům za práva sexuálních menšin

Podle agentury Reuters dnes policie uzavřela jednu z hlavních ulic Istanbulu a rozehnala skupiny demonstrantů. Policisté s ochrannými štíty a helmami zablokovali přístupy do ulice Istiklal, kde se organizátoři chystali uskutečnit pochod ještě předtím, než úřady v sobotu oznámily, že ho nepovolí.

Malé skupiny lidí se dnes přesto shromáždily v postranních ulicích a mávaly duhovými vlajkami, které symbolizují hrdost lesbiček, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT). Jednu skupinu policie podle svědků rozháněla s pomocí gumových projektilů a několik lidí zadržela. Na jiném místě zase policisté podle příspěvků na sociálních sítích použili slzný plyn.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Pořádkové policejní síly v Istanbulu zasahují proti aktivistům za práva sexuálních menšin

Istanbul je tradičně považován za bezpečné místo pro homosexuální komunity z jiných oblastí Blízkého východu, včetně uprchlíků ze Sýrie a Iráku.

Přestože homosexualita v Turecku - na rozdíl od mnoha jiných muslimských států - není považována za zločin, homofobie je v zemi stále rozšířená, napsala agentura Reuters. Na rozšiřování práv menšin, gayů či žen podle kritiků nemá zájem ani prezident Recep Tayyip Erdogan ani jeho proislámská Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám