Hlavní obsah

Záznam z tísňové linky: Kojenec přestal dýchat, matka ho oživila díky instrukcím operátora

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Slovenská média ve čtvrtek zveřejnila dramatický příběh záchrany sedmitýdenního dítěte v Lučenci. Předčasně narozený chlapec přestal dýchat a záchranář po telefonu radil jeho matce, jak má postupovat. Díky jeho pomoci a matčině duchapřítomnosti se život dítěte podařilo zachránit.

Záchranář radil matce, jak zachránit novorozeně

 
Článek

„Malý nám přestal dýchat, ústa má fialově modrá a je celý bledý,“ řekla do telefonu zoufalá matka, když zavolala na tísňovou linku poté, co sedmitýdenní Sebastián přestal dýchat.

Záchranář z operačního střediska v Banské Bystrici radil mamince, jak má synovi doslova „vdechnout život“. „Uložte dítě na záda, pod hlavičku mu položte složenou plenku, aby měl trochu zakloněnou hlavu. Pětkrát po sobě do něho dýchněte,“ radil záchranář.

Maminku upozornil, aby vdechovala do syna pouze vzduch, který má v ústech, nikoliv v plících. Když začal radit mamince, jak provést masáž srdíčka, dítě začalo dýchat. „Probírá se,“ hlásila šťastně matka. „Slyším ho plakat. Držte ho na rukou, než přijede záchranka,“ odpověděl spokojeně záchranář.

Děkovný dopis

Maminka napsala záchranné službě dopis, v němž operátorovi Mariánovi poděkovala za záchranu syna. „Je úžasné, že u vás pracují lidé, kteří berou svou práci vážně a odpovědně, a že můžeme nadále žít s pocitem, že na vaší lince pokaždé najdeme pomoc, když potřebujeme,“ napsala maminka.

Mluvčí záchranářů zdůraznil, jak bylo důležité, že maminka v kritické situaci neztratila hlavu a nepanikařila. „Dokázala poslouchat pokyny našeho operátora tak, aby se situace zvládla a kluk začal dýchat,“ řekl Chmel. Mluvčí konstatoval, že mamince pomohlo rovněž to, že v minulosti absolvovala kurz první pomoci.

Sestříhaný záznam televize Markíza poslal Novinkám mluvčí záchranářů Boris Chmel s tím, že případ se odehrál letos v dubnu. Celý telefonát trval téměř deset minut.

Reklama

Výběr článků

Načítám