Hlavní obsah

V Londýně shořel výškový dům se 120 byty, na místě jsou mrtví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Výškový obytný dům s 27 patry v západní části Londýna zachvátil v noci na středu požár. S živlem, který zasáhl celou stavbu, bojovaly dvě stovky hasičů se 40 požárními vozy. Někteří lidé zůstali uvězněni uvnitř a podle svědectví si v zoufalství splétali prostěradla a další textilie ve snaze dostat se oknem pryč. Hasiči potvrdili, že na místě jsou mrtví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár obytné výškové budovy v LondýněVideo: Reuters

 
Článek

Požár domu Grenfell Tower na pomezí čtvrtí White City a Kensington byl nahlášen v 01.16 hodin místního času (02.16 SELČ) a důvody jeho vzniku nejsou v tuto chvíli známy. V domě je 120 bytů a hasiči se celou noc horečnatě snažili evakuovat jeho obyvatele.

Ven vyvedli neupřesněný počet lidí. Záchranáři oznámili, že mnoho z nich mělo „různá zranění“. Záchranná služba upřesnila, že 50 lidí bylo hospitalizováno.

Zpravodaj BBC Simon Lederman oznámil, že je pohřešováno podstatné množství osob a hasiči později potvrdili, že na místě jsou mrtví. Přesnější počty neuvedli.

Foto: Toby Melville, Reuters

Požár Grenfell Tower

Foto: Toby Melville, Reuters

Dům začal hořet hodinu po půlnoci.

Foto: Toby Melville, Reuters

V domě je 120 bytů.

Foto: Toby Melville, Reuters

Budova shořela prakticky celá. Hořet začalo v druhém patře.

Server listu Dail Mail s odkazem na svědky napsal, že lidé v panice křičeli o pomoc, skákali z oken a splétali si prostěradla ve snaze dostat se na zem vlastními silami.

Úřady ráno prohlašovaly, že evakuace pokračuje, podle hlášení zpravodaje BBC z místa však plameny za rozbřesku zuřily od desátého patra po střechu a panovaly obavy, že se celá budova zřítí. „Viděli jsme z domu odpadávat kusy, slyšeli jsme exploze a praskání skla. Policie rozšiřuje kordony a nutí lidi jít dál kvůli obavám, že by se dům mohl zřítit,“ vylíčil.

Na záběrech pořízených už za ranního světla bylo vidět celý dům zahalený hustým, tmavým kouřem, plameny šlehaly jen z některých bytů v horních patrech.

Foto: Toby Melville, Reuters

Foto: ČTK/AP

Budovu ráno halil hustý dým.

„Prohořelo to celé až na jádro. Vypadá to moc zle. Nikdy jsem něco takového neviděl, je to obrovský požár. Celá budova se propadá,“ řekl BBC další svědek.

„Jsem sto metrů od požáru a jsem celý od popela, tak je zlé to je,“ potvrdil pracovník televize Channel 4 George Clarke. „Viděl jsem někoho v horním patře, kdo se očividně nemůže dostat ven, blikat baterkou,“ dodal.

Foto: ČTK/AP
Foto: ČTK/AP

Budova prakticky celá shořela.

Dům byl postaven v 70. letech minulého století. Zástupce městské rady Kensingtonu a Chelsea televizi SkyNews potvrdil, že loni prošel rozsáhlou a nákladnou rekonstrukcí. V budově bydlely stovky lidí, ale zatím není jasné, kolik se jich v noci nacházelo uvnitř. Úřady se podle něj nyní snaží všechny dostat do bezpečí a postarat se o ně, zlikvidovat požár a zajistit budovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám