Hlavní obsah

Z finské vládní koalice vyloučili nacionalisty, když v jejich čele stanul radikál

Helsinky

Z finské vládní koalice byla v pondělí vyloučena nacionalistická Strana Finů (dříve Praví Finové). S touto protipřistěhovaleckou a protievropskou formací odmítly spolupracovat centristická strana Finský střed a konzervativní Národní koaliční strana, když byl do čela Strany Finů zvolen stoupenec tvrdé linie Jussi Halla-aho.

Foto: koláž Novinky.cz

Článek

Vyloučení Strany Finů navrhl premiér a předseda Finského středu Juha Sipilä, napsala agentura Reuters. S krokem souhlasil i ministr financí z proevropské Národní koaliční strany Petteri Orpo. Tyto dvě formace vytvořily se Stranou Finů koalici po parlamentních volbách v roce 2015.

Europoslanec Halla-aho získal před dvěma dny na stranickém sjezdu ve městě Jyväskylä hlasy 56 procent delegátů. Zhruba 37 procent hlasujících podpořilo jeho umírněnějšího protikandidáta, ministra pro evropské záležitosti, kulturu a sport Sampu Terha. Již po oznámení výsledku sjezdu analytici předpověděli, že vládní koalice je ohrožena.

Halla-aho prosazuje vystoupení Finska z Evropské unie. Na sjezdu také řekl, že vyvine tlak na koaliční partnery, aby souhlasili se zpřísněním imigrační politiky. Sám také pohrozil možným odchodem z vlády.

Halla-aho proslul řadou kontroverzních výroků na adresu imigrantů, ale například i Řeků zmítaných dluhovou krizí. V roce 2009 byl Halla-aho souzen pro podněcování etnické a náboženské nenávisti, když na svém blogu napsal, že islám je náboženství, které posvěcuje pedofilii.

Dosavadní šéf Strany Finů Timo Soini v březnu oznámil, že po 20 letech už nechce funkci vykonávat. Nadále by ale rád zůstal ministrem zahraničí, kterým je od roku 2015.

Stranu Finů (dříve Praví Finové) založil Soini spolu s dalšími v roce 1995 na troskách Rolnické strany Finska. Do parlamentu se poprvé dostala v roce 1999, kdy získala jeden mandát. V posledních volbách před dvěma lety se ale stala už druhou nejsilnější stranou v zemi.

Podle nedávných průzkumů však její podpora od té doby klesla zhruba na polovinu. Pád preferencí způsobilo především zklamání řady voličů z kompromisů, které ve vládě Strana Finů učinila, především v otázkách migrace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám