Hlavní obsah

Jednání o brexitu začnou příští týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britský ministr pro otázky odchodu Spojeného království z Evropské unie David Davis příští týden zahájí výstupové rozhovory mezi Londýnem a Bruselem. Podle agentury Reuters to v pondělí prohlásil Davis s tím, že jako první je nutné vyřešit status občanů EU a Británie. Původní informace o tom, že by jednání mělo začít v pondělí 19. června, tak potvrzena nebyla, platí, že jednání začnou někdy během následujícího týdne.

Foto: Neil Hall, Reuters

Britský ministr pro brexit David Davis

Článek

Vzhledem k neúspěchu britské Konzervativní strany premiérky Theresy Mayové v parlamentních volbách, které sice vyhrála, ale přišla o většinu v Dolní sněmovně, se spekulovalo o možném odkladu jednání o brexitu. [celá zpráva]

V rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC ale Davis řekl, že unijní představitelé dali jasně na vědomí, že kontrola nad přistěhovalectvím, o kterou Británie usiluje, není slučitelná se členstvím ve společném unijním trhu. Ministr proto zdůraznil, že Londýn musí mít již na začátku vyjednávání na paměti, že se odluka může uskutečnit i bez konečné dohody.

„Pokud vstoupíte do jednání bez možnosti ho opustit, pak dojednáte chabý výsledek,” řekl Davis s tím, že ale vznik ujednání očekává. „(Unijní státy) mají vlastní zájmy, proto je důležité mít možnost odejít, pokud by na to přišlo, což si ale nemyslím, že by se stalo,” dodal.

Upřesnil také, že on osobně se zúčastní diskusí o podrobnostech odluky, zatímco Mayová se chce během jednání s unijními vůdci věnovat klíčovým záležitostem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám