Hlavní obsah

Výzbroj polských tanků je tak stará, že by jen poklepala na pancíř ruských obrněnců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Většina polských tanků je vybavena tak zastaralou municí, že by v případném boji dokázala jen „zaklepat” na pancíře modernějších verzí ruských tanků, upozornila polská zpravodajská televize TVN 24. Problém se týká munice do kanónů sovětské provenience ráže 125 milimetrů, kterými jsou vyzbrojeny tanky T-72, jaké jsou i v české a slovenské armádě, jakož i jejich modernější polské verze PT-91.

Foto: Profimedia.cz

T-72 (ilustrační foto)

Článek

"Situace je tragická. Dokonce i Syřané mají k dispozici modernější náboje," tvrdí expert Jaroslaw Wolski. "Jsou to tanky minulosti, ve střetu s ruskými tanky by už nebyly účinné," prohlásil generál Waldemar Skrzypczak, bývalý velitel polských pozemních sil, podle kterého by střely z polských tanků ruským obrněncům "neublížily".

Naposledy se podkaliberní náboje pro boj s tanky v Polsku vyráběly v sovětské licenci v 80. letech, a to už tehdy šlo o munici zastaralou, zkonstruovanou na přelomu 60. a 70. let minulého století. Nyní je tato munice už tak stará, že může ohrožovat i osádky vlastních tanků.

Problém až dosud ignorovali všichni ministři obrany od pádu komunismu, protože se počítalo s tím, že tanky sovětské konstrukce nahradí západní typy s děly ráže 120 milimetrů.

Museli by je trefit z boku

Polsko si sice pořídilo 250 modernějších německých tanků Leopard, ale ve výzbroji stále převažují obrněnci s kanóny "sovětské" ráže, 232 tanků PT-91 Twardy a přibližně 500 tanků T-72. Polské ministerstvo obrany nyní namísto jejich vyřazení zvažuje jejich modernizaci.

Podle experta Damiana Ratky z měsíčníku Nowa Technika Wojskowa nelze považovat polské tankisty za bezbranné, ale šanci zničit nepřátelské tanky by měli jen v případě, že by je mohli zasáhnout z boku či zezadu. Na bojišti ale i podle statistik převažují čelní střety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám