Hlavní obsah

Zemřel rakouský exministr Mock, který v roce 1989 stříhal dráty na hranicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Ve věku 82 let ve čtvrtek zemřel někdejší rakouský ministr zahraničí a vicekancléř Alois Mock, známý v Česku asi hlavně díky fotografii z roku 1989, na níž stříhá dráty na hranicích. Informovala o tom rakouská tisková agentura APA.

Foto: Vít Korčák, ČTK

Na snímku ze 17. prosince 1989 Alois Mock spolu s tehdejším československým ministrem zahraničí Jiřím Dienstbierem (vpravo) symbolicky přestřihli ostnaté dráty na společné státní hranici.

Článek

V prosinci 1989 Mock spolu s tehdejším československým ministrem zahraničí Jiřím Dienstbierem symbolicky přestřihl ostnaté dráty na společné státní hranici.

O několik měsíců dříve než na hranicích s Československem, v červnu roku 1989, Mock stříhal dráty železné opony na hranicích s Maďarskem.

Nynější rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz označil Mockovo úmrtí za obrovskou ztrátu nejen pro Rakousko, ale i pro Evropu. Mock stál v čele rakouského úsilí o vstup do Evropské unie, ke které se Vídeň přičlenila v roce 1995.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Bývalý rakouský ministr zahraničí Alois Mock na snímku z roku 2005

Od roku 2012 každoročně v rámci takzvaných Dnů tolerance uděluje nadace, kterou Mock založil, cenu nesoucí jméno někdejšího šéfa rakouské diplomacie.

Ocenění je vyznamenáním za přínos v oblasti politiky, vědy, školství a publicistiky k institucionálnímu a ekonomickému sjednocení Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám