Hlavní obsah

Zeman torpédoval Sobotkovu návštěvu v Lucembursku, píše místní tisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk

Překvapivou SMS zprávou krátce před odletem torpédoval prezident Miloš Zeman návštěvu premiéra Bohuslava Sobotky v Lucembursku. Napsal to dnes list Luxemburger Wort. Vládní krize v Česku podle něj zastínila celou návštěvu. Sobotku list označil za „antipopulistu”, který je svým postojem mezi představiteli visegrádských států výjimkou.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka s předsedou lucemburské vlády Xavierem Bettelem při vojenské přehlídce v Lucemburku

Článek

Sobotka ve středu odletěl na návštěvu Lucemburska u příležitosti 95. výročí navázání diplomatických styků velkovévodství s tehdejším Československem. Podle listu Luxemburger Wort ale setkání s premiérem Xavierem Bettelem zastínila „pražská domácí politika”.

Českého premiéra při odletu do Lucemburska zastihla na letišti "překvapivá" esemeska od prezidenta Zemana, který svolal předsedy vládních stran na jednání o budoucnosti koalice. V tomto okamžiku podle lucemburského listu ale Sobotka nemohl cestu odříci, „aniž by riskoval diplomatickou roztržku”. Podle deníku šlo o „promyšlený šachový tah (prezidenta) Zemana”, který mohl Sobotku obvinit z toho, že dává návštěvě v Lucembursku přednost před řešením domácí krize.

Jasná výjimka

Na svém zpravodajském webu Luxemburger Tagblatt o Sobotkovi hovoří jako o „antipopulistovi”. Mezi premiéry států visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) je podle něj jediným, se kterým se ještě nepustil do křížku lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn. Zatímco maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi hrozil ministr vyhozením jeho země z EU a polským představitelům vyčítal sovětské metody, český premiér Sobotka je mezi předními politiky Visegrádu „jasnou výjimkou”.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Premiér Sobotka položil ve čtvrtek v centru Lucemburku květiny k desce připomínající studenta Jana Palacha.

Server tagblatt.lu upozornil také na to, že přes mnohé výroky o přátelství Lucemburska a Česka jsou obě země v současnosti velkými konkurenty. Usilují totiž o přesun Evropské bankovní agentury (EBA) v souvislosti s odchodem Británie z EU právě do své země. V této souvislosti list upozornil, že evropské smlouvy už v roce 1965 stanovily, že „orgány Evropského společenství uhlí a oceli zodpovědné za finanční intervence budou mít sídlo v Lucembursku”. Podle premiéra Bettela z tohoto dokumentu jasně vyplývá, že má Lucemburk na EBA právní nárok.

Reklama

Související články

ČSSD a lidovci zvažují krizový plán

Situace v koalici se po středě dá popsat slovem „válka“. Ačkoliv si včera ani jedna z vládních stran nechtěla vzít na svědomí vypovězení koaliční smlouvy,...

Výběr článků

Načítám