Hlavní obsah

Chirurg hrozil pacientkám rakovinou a zbytečně jim odstraňoval prsa

– Londýn

Soud v britském Nottinghamu uznal vinným 59letého chirurga na soukromých klinikách z Manchesteru Iana Patersona z úmyslného zraňování jeho pacientů. V převážné většině se jednalo o ženy, jimž prováděl mastektomie prsou, ačkoliv to nebylo potřeba. Lékaři hrozí až doživotí.

Foto: Profimedia.cz

Ian Paterson

Článek

Chirurg byl shledán vinným v 17 bodech obžaloby, vztahujícím se k operacím na devíti ženách a jednom muži. Ti ovšem byli vybráni jen jako zástupci, neboť Paterson podle BBC vykonal stovky nadbytečných zákroků, kvůli nimž veřejný zdravotnický systém NHS musel vyplatit milióny liber odškodného.

Během procesu zaznělo, že Paterson, který za svou kariéru léčil tisíce pacientů, přeceňoval nebo si rovnou vymýšlel rizika rakoviny u lidí. V některých případech pak profitoval na náročnějších a dražších operacích, které pacientům doporučil. Nezřídka to byla mastektomie, tedy chirurgické odstranění prsní mléčné žlázy, jež se až na výjimky odstraňuje i s prsním dvorcem a bradavkou.

Jedna z žen, která se účastnila soudního řízení, podstoupila v průběhu sedmi let šest zbytečných operací. „Připadá mi, že už nemohu důvěřovat žádnému lékaři,“ řekla Carole Johnsonová.

Soud shledal Patersonovy důvody obskurními. Některé chirurgovy oběti tvrdí, že si hrál na boha, jiní poukazují na to, že lačnil po penězích. Lékař podle BBC kromě luxusního domu v Birminghamu vlastní několik dalších nemovitostí v Cardiffu a Manchesteru a letní dům má také v USA.

Očekává se, že soud vynese rozsudek příští měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám