Hlavní obsah

Favorit francouzských voleb: Student Emmanuel, který si počkal na svou profesorku

– Paříž
Právo, nek

Kritici vytýkají Emmanuelu Macronovi (39), že nemá jasný program. Ale co bývalému investičnímu bankéři a exministru hospodářství předhazovat určitě nemohou, je nedostatek cílevědomosti a slabý tah na branku. Uspěl jako investiční bankéř i politik. Za manželku si navzdory nevoli rodičů vzal svou profesorku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Macron spolu s manželkou oslavují úspěch ve volbáchVideo: Reuters

 
Článek

Když Macrona odstupující prezident François Hollande v polovině mandátu povolal do vlády, aby liberálními reformami oživil ekonomiku, zašel dál, než jeho šéf zřejmě chtěl. „Francie je plná nedodržených slibů a systém se změnám hodně brání,“ stěžoval si na bariéry, které pociťoval uvnitř kabinetu. Snažil se víc vyjít vstříc podnikatelům, zatímco na sebe seslal hněv odborářů.

Foto: Pascal Rossignol, ČTK/AP

Emmanuel Macron a jeho žena Brigitte Trogneuxová 14. července 2015

„Útěk vpřed“

Macron v dubnu 2016 založil vlastní politické hnutí En marche! (Vpřed!), jež od počátku vykazovalo známky platformy, která mu má dopomoci do Elysejského paláce.

Odchod z vlády necelý rok před volbami byl nejen logickým vyústěním emancipačních snah, ale hlavně „útěkem vpřed“ z exekutivy, jejíž popularita povážlivě klesala a jejíž členové by Macrona vzhledem k jeho stále zjevnějším prezidentským ambicím stejně z vlády vyštípali.

Foto: Reuters

Emmanuel Macron se svou ženou Brigitte Trogneuxovou v Pyrenejích 12 dubna

„Je na čase, aby už přestal,“ čílil se tehdy premiér Manuel Valls.

Macron se neúčastnil ani prosincových primárek socialistů. Veterán Valls v nich ve druhém kole prohrál s bývalým ministrem školství Benoîtem Hamonem.

Macron si naopak získával stále větší podporu a v nedělním prvním kole prezidentských voleb potvrdil roli favorita, když vyhrál s 23,75 procenta hlasů před Marine Le Penovou, která získala 21,53 procenta. Hamon skončil pátý s 6,35 procenta.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Trogneuxová se těší z výhry v prvním kole prezidentských voleb

Za ženu si vzal svou profesorku

Za svým šel Macron i v osobním životě. Už deset let je ženatý se svou někdejší profesorkou francouzštiny Brigitte Trogneuxovou. Jejich cesta k oltáři byla trnitá.

Poznali se, když bylo Emmanuelovi jako studentovi lycea v Amiens šestnáct, Brigitte už táhlo na čtyřicítku. Pedagožce a současně vedoucí divadelního kroužku učaroval mladík, který vynikal v přednesu i hře na piano. Také Emmanuel propadal šarmu živé blondýny. Romance Macronovy rodiče šokovala natolik, že poslali syna studovat do Paříže v naději, že vzplanutí ochladne.

Foto: Reuters

Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Trogneuxová

Když Emmanuel odcházel, poradila mu Brigitte, aby si zajistil jiné povolání než dráhu herce nebo spisovatele, jak o tom snil. Emmanuel radu vyslyšel a získal diplomy politického institutu a vysoké školy pro státní úředníky ENA. Zakusil i soukromý sektor jako investiční bankéř u pařížské pobočky Rothschildů. Před odchodem do Paříže prý profesorce řekl, že si ji jednou stejně vezme.

Po letech odloučení se jejich cesty opět spojily. Brigitte, matka tří dnes již dospělých dětí, se rozvedla a Emmanuel splnil dávný slib. Vítězství v nedělním první kole prezidentských voleb dalo šanci dvojici studenta a jeho profesorky stát se prvním párem Francie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám