Hlavní obsah

Německé státní zastupitelství podalo žádost o vydání Nováka

Berlín

Vrchní státní zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem dokončilo zpracování případu bývalého českého senátora Alexandra Nováka a podalo žádost, aby vrchní zemský soud potvrdil přípustnost jeho vydání do České republiky. Německý soud rozhodne zřejmě v nejbližší době. Novák v Česku čelí obvinění z manipulací při rozdělování evropských dotací.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalý senátor Alexandr Novák

Článek

Bývalého politika zadržela německá policie 24. prosince loňského roku na letišti ve Frankfurtu. Začátkem ledna ho vrchní zemský soud poslal do vydávací vazby, kterou v únoru prodloužil. Protože Novák odmítl zjednodušené řízení, musí nyní tento soud posoudit přípustnost jeho vydání do Česka.

„Náš úřad podal žádost, aby vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem vydání prohlásil za přípustné,“ sdělil mluvčí vrchního státního zastupitelství ve Frankfurtu Alexander Badle. Jeho úřad má případ na starosti a v posledních době zpracovával doplňující podklady zaslané z Česka.

Obviněno 24 lidí

Obvinění Nováka se týká manipulací v rámci Regionálního operačního programu Severozápad v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu je obviněno 24 lidí, jsou mezi nimi politici, vysocí úředníci a podnikatelé.

Jedenašedesátiletý Novák, který má i německé občanství, byl v minulosti odsouzen ke čtyřem rokům vězení za přijetí více než čtyřicetimilionového úplatku. Soud ho v roce 2015 podmínečně pustil na svobodu po odpykání poloviny trestu.

Reklama

Související články

Soud podmínečně propustil exsenátora Nováka

Litoměřický soud podmínečně propustil z vězení exsenátora a svého času údajného kmotra severočeské ODS Alexandra Nováka. Státní zástupce podal proti rozhodnutí...

Výběr článků

Načítám