Hlavní obsah

Milá Thereso, povol nám to referendum. Skotská premiérka píše Mayové

– Edinburgh

Dopisy si nevyměňují jen čeští politici. Korespondenčně si britské ministerské předsedkyni Therese Mayové stěžuje také skotská premiérka Nicola Sturgeonová. V dopise ji oficiálně vyzvala k vypsání referenda o skotské nezávislosti a zároveň jí vytkla, že se vláda až do brexitu o hlasování odmítá bavit.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová

Článek

„Milá Thereso, ať už bude výsledek jednání jakýkoliv. Zdá se neodvratné, že Spojené království nevystoupí jen z Evropské unie, ale také z jednotného trhu. A to je - jak víte - v rozporu s tím, pro co skotský lid hlasoval. Je to výsledek, který významně ovlivní naši společnost, ekonomiku a postavení ve světě,“ napsala skotská premiérka Mayové.

Její dopis je ale spíš symbolickou proklamací. Vláda v Londýně poté, co skotský parlament schválil požadavek o druhé referendum [celá zpráva], vzkázala, že až do dokončení brexitu o plebiscitu vůbec nebude diskutovat.

„Nezačne žádné jednání (se skotskou vládou), dokud nebude proces brexitu dokončen,” prohlásil britský ministr pro Skotsko David Mundell.

Foto: Rebecca Naden, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

„Nebylo by spravedlivé žádat po obyvatelích Skotska, aby učinili tak zásadní rozhodnutí bez potřebných informací o našem budoucím vztahu s Evropou či o tom, jak by nezávislé Skotsko vypadalo,” citovala reakci britské vlády agentura Reuters.

Sturgeonová přesto Mayovou dopisem volá k jednacímu stolu. „Rozhodně trvám na tom, že musí být vůle skotského parlamentu respektována,“ napsala s tím, že otázka není kdy, ale jak by to měla vláda v Londýně provést.

„Věřím, že mezi našimi vládami proběhne konstruktivní diskuze. Pokud to nebude možné, představím skotskému parlamentu kroky, které k referendu povedou,“ uzavřela svůj dopis neurčitě skotská premiérka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám