Hlavní obsah

Europoslanci chystají druhou šanci pro Británii v EU. Londýn předeslal, že o ni nestojí

– Brusel

Skupina poslanců Evropského parlamentu pracuje na rezoluci, která má dát Britům možnost zatáhnout za pomyslnou záchrannou brzdu. Chtějí jim dát příležitost zastavit proces vystoupení Spojeného království z Evropské unie. Europoslanci to chtějí ostrovanům umožnit i poté, co britská premiérka Theresa Mayová ve středu aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy o vystoupení z EU.

Foto: Toby Melville, Reuters

Rozvod je nevratný, oznámil Londýn.

Článek

„Nechceme zavírat dveře před zdravým rozumem,“ řekl agentuře Reuters spolupředseda parlamentní frakce Zelení/Evropská svobodná aliance Philippe Lamberts, jenž se na návrhu rezoluce podílí.

Materiál, na jehož znění se teprve pracuje, počítá s tím, že by se setrváním Británie i po aktivaci článku 50 v EU musely souhlasit všechny ostatní členské země.

A předseda Evropské rady Donald Tusk se podle agentury Reuters nechal slyšet, že je přesvědčen, že by členské země souhlasily.

Problém je v tom, že Londýn jasně řekl, že je brexit neodvratný. Loni o něm v poměru 51,9 ku 48,1 procenta v referendu rozhodli britští občané a posvětil jej i parlament. Britská ministerská předsedkyně tak má plný mandát článek 50 aktivovat a nechala se slyšet, že další referendum nepřipustí. Není prý k němu důvod.

Mayová brexit oficiálně oznámí, odstartuje dvouleté přechodné období, kdy budou muset Londýn a Brusel vyjednat podmínky odchodu Spojeného království z Evropské unie – respektive vztahy, které mezi EU a Británií zavládnou po dni D.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám