Hlavní obsah

V Berlíně ukradli zlatou minci v hodnotě sto miliónů. Vážila metrák

– Berlín

Neznámí pachatelé se v noci na pondělí vloupali do Bodeho muzea na Muzejním ostrově v centru Berlína a odnesli stokilogramovou zlatou minci v nominální hodnotě milión dolarů (přibližně 24,8 miliónu korun). Skutečná hodnota je ale několikanásobně vyšší, napsala agentura DPA.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Zlatá mince Big Maple Leaf

Článek

Zloději se do budovy muzea, které schraňuje jednu z největších numizmatických sbírek na světě, vloupali kolem 03:30 hod., uvedla policie na Twitteru. Ukradli pamětní minci Big Maple Leaf s portrétem britské královny Alžběty II. na jedné a javorovým listem na druhé straně.

S lupem se jim podařilo uniknout před příjezdem policie, která už nalezla jen žebřík na kolejích městské dráhy, jež vedou v těsném sousedství muzea.

Podle policie má mince průměr 53 centimetrů a tloušťku tři centimetry. Ačkoli má nominální hodnotu 24,8 miliónu korun, podle listu Die Welt by se její cena na trhu mohla jen na základě hmotnosti zlata pohybovat v přepočtu kolem sta miliónů korun.

Pět zlatých mincí Big Maple Leaf, odlitých ze zlata o ryzosti 99.999 procenta obsahu zlata v kovu, vyrazila Kanadská královská mincovna v roce 2007. Jednu z mincí vlastní britská královna, jedna byla v září 2009 krátce vystavena v Obecním domě v Praze v rámci turné po evropských městech. Bodeho muzeum v Berlíně vystavovalo minci Big Maple Leaf od roku 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám