Hlavní obsah

Mečiarův kritik Gaulieder je po smrti, pravděpodobně skočil pod vlak

– Bratislava
Právo, ivi

Kritika expremiéra Vladimíra Mečiara, bývalého slovenského poslance Františka Gauliedera (66) srazil v noci na sobotu vlak. Byla nařízena soudní pitva. Policie pracuje s verzí, že expolitik spáchal sebevraždu.

František Gaulieder na televizním záběru z 90. let

Článek

„Muž utrpěl zranění neslučitelné se životem,“ řekla nitranská policejní mluvčí Božena Bruchterová.

Gaulieder zřejmě spáchal sebevraždu. Tomu nasvědčuje i výpověď strojvedoucího, který řekl, že do dráhy vlaku najednou skočila postava a on neměl šanci srážce zabránit.

K tragédii došlo mezi městem Šaľa a obcí Trnovec nad Váhom. Nedaleko železniční tratě našla policie opuštěný automobil s osobními doklady exposlance. Gauliederova rodina oznámila jeho zmizení v pátek.

Opakovaně mu hrozili smrtí

V roce 1996 Gaulieder jako poslanec vládního Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) kritizoval i kvůli podivným privatizacím Mečiara, ale také šéfa Slovenské informační služby Ivana Lexu, zastal se prezidenta Michala Kováče v kauze únosu jeho syna a vystoupil z HZDS. Poté byl zbaven poslaneckého mandátu na základě fiktivního dopisu, v němž se měl vzdát místa ve sněmovně. Sám poslanec však tvrdil, že takový dopis nikdy nenapsal.

Slovenský ústavní soud posléze konstatoval, že Gaulieder byl zbaven mandátu protiústavně. Evropský soud pro lidská práva mu poté přiřkl odškodné ve výši 30 tisíc eur (810 tisíc Kč).

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladimír Mečiar na archivním snímku

U rodinného domu bývalého politika v minulosti explodovala nálož, dostával výhrůžné dopisy s nábojem ráže 9 mm a před několika dny mu někdo přehodil přes plot zahrady mrtvou černou kočku.

Gaulieder působil v posledním období jako zastupitel ve městě Galanta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám