Hlavní obsah

Běloruská policie tvrdě potlačila protivládní demonstraci, v Minsku sílí napětí

– Minsk • Aktualizováno

V běloruském Brestu policie v noci na sobotu zadržela Uladzimira Njakljajeva, jednoho z hlavních opozičních vůdců a prezidentského kandidáta ve volbách v roce 2010. Podle agentury BelaPAN zatčení souviselo se sobotní plánovanou demonstrací v Minsku, na jejíž přípravě se disident aktivně podílel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Běloruská policie tvrdě potlačila protivládní demonstraciVideo: Reuters

 
Článek

Njakljajev je čelným představitelem opoziční koalice zvané Běloruský národní kongres. V Brestu ho podle běloruské agentury policie vyvedla z vlaku, jímž cestoval z Varšavy. V polském parlamentu se zúčastnil debaty o situaci v Bělorusku.

Njakljajev měl zorganizovat sobotní pochod spolu s dalším předním aktivistou opozice Mikalajem Statkevičem, o jehož osudu opoziční média nemají žádnou informaci.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Nezvykle silné protesty proti autoritativní vládě běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka v Minsku

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Běloruská policie zadržela desítky aktivistů ještě před sobotním protestním pochodem v Minsku.

V Bělorusku už od poloviny února trvají prakticky každodenní protesty, které vyvolal zákon prezidenta o postihu nezaměstnaných. Dekret zavádí zdanění lidí bez práce, kteří nejsou registrovaní na pracovních úřadech. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko po prvních protestech platnost svého nařízení pozastavil, opozice ale trvá na jeho zrušení. To prezident odmítá.

Zatkli desítky lidí

Už před zahájením sobotního pochodu policie vtrhla běloruská policie do minského sídla organizace Vjasna, nejaktivnějšího místního sdružení obránců lidských práv, a zadržela 57 lidí včetně několika novinářů.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Policie v Minsku odvádí jednoho z mužů zatčených ještě před demonstrací.

Sobotní protestní akce, do níž se podle agentury AP zapojilo kolem 700 lidí, nesla název Pochod rozhořčených Bělorusů. Policie jej v centru Minska zablokovala a cestu protestujícím přehradila svými vozidly.

„Demonstranty bijí, násilím je vytahují z davu, ženy vlečou za vlasy do přistavených autobusů,” popsal západním novinářům dramatické střety v centru města demonstrant Aljaksandr Panamarjav. Dav skandoval "Dost" a "Hanba". Podle opozičního serveru Charta 97 a rozhlasové stanice Rádio Svoboda jdou počty zatčených do stovek. Jsou mezi nimi údajně i novináři včetně místních zpravodajů stanice BBC.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

V Bělorusku už od poloviny února trvají prakticky každodenní protesty, které vyvolal zákon prezidenta o postihu nezaměstnaných. Dekret zavádí zdanění lidí bez práce, kteří nejsou registrovaní na pracovních úřadech.

Běloruská opozice v sobotu na protest proti hospodářské a sociální politice režimu pořádala mítinky a pochody po celé zemi, například ve městech Brest, Mohylov, Hrodna a Vitebsk. Na všech těchto místech byly úředně povoleny a zúčastnily se jich stovky demonstrantů.

Pochody byly rovněž připomínkou 99. výročí vzniku Běloruské lidové republiky (BNR), které opozice každoročně oslavuje jako svátek prvního samostatného státního útvaru. Režim se k tradicím BNR nehlásí.

Lukašenko v minulých dnech obvinil z organizování demonstrací západní tajné služby, které prý opozici financují přes Polsko a Litvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám