Hlavní obsah

V Německu uctili oběti z letadla Germanwings, otci pilota se nelíbí závěry vyšetřovatelů

– Berlín

U příležitosti dvou let od úmyslné havárie letadla společnosti Germanwings držely stovky lidí minutu ticha v gymnáziu ve městě Haltern. Šestnáct místních žáků a dvě učitelky byli mezi 150 pasažéry, kteří všichni zahynuli, když ve Francii záměrně navedl stroj do horského masivu pilot Andreas Lubitz. Jeho rodiče ale v pátek v Berlíně tuto verzi vyšetřovatelů zpochybňovali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V německém Halternu uctili památku studentů, kteří zemřeli na palubě letadla GermanwingsVideo: Reuters

 
Článek

Studenti, učitelé a rodiče se shromáždili na dvoře gymnázia Josepha Königa v přesný čas, kdy se letadlo zřítilo. V západoněmeckém městě se zároveň rozezněly kostelní zvony, napsala agentura DPA.

Lubitzův otec Günter v pátek na tiskové konferenci popřel, že jeho syn trpěl v době neštěstí depresemi. Vyšetřovatelé podle něj dostatečně nezkoumali všechny okolnosti havárie.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Pilotův otec Günter Lubitz

Pochybnosti nad výsledky šetření v pátek vyjádřil i expert na letecká neštěstí Tim van Beveren, jemuž připadá nezvyklé, že vyšetřovatelé zjistili příčinu havárie už po dvou dnech.

Foto: Emmanuel Foudrot, Reuters

Trosky Airbusu A320 po dopadu ve francouzských Alpách

Foto: Emmanuel Foudrot, Reuters

Záchranáři na místě pádu německého Airbusu A320

Andreas Lubitz 24. března 2015 na cestě z Barcelony do Düsseldorfu podle vyšetřovatelů úmyslně navedl airbus do skalního masivu mezi obcemi Le Vernet a Prads-Haute-Bléone ve francouzských Alpách. Na palubě byl jako druhý pilot, využil ale momentu, kdy kapitán odešel na toaletu, a v kokpitu se zamkl.
Němečtí vyšetřovatelé zjistili, že Lubitz měl na den nehody vypsanou neschopenku od lékaře, kterou ale doma roztrhal. Dlouhodobě trpěl psychickými problémy. Před osudným letem si také sedmadvacetiletý pilot hledal na internetu informace o sebevraždách a o zabezpečení dveří kokpitu.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Airbus A320. Ilustrační foto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám