Hlavní obsah

Ukrajinci zastavili dodávky zboží na východ země ovládaný separatisty

– AAA

Ukrajinské úřady ve středu zastavily nákladní dopravu do oblastí na východě země, které ovládají proruští separatisté. Zboží podle Kyjeva do regionu nebude proudit tak dlouho, dokud rebelové nezačnou dodržovat podmínky mírové dohody z Minsku a nevrátí podniky, které obsadili. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Handout, Reuters

Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov

Článek

„Toto rozhodnutí si vynutila potřeba zabránit destabilizaci situace v zemi. Naší snahou je zabránit sociálním střetům,“ řekl ukrajinský prezident Petro Porošenko na mimořádném zasedání bezpečnostní rady státu.

Separatisté převzali kontrolu nad hutními a těžebními podniky v reakci na blokádu železničního spojení s Donbasem, kterou uplatňují ukrajinští radikálové.

Blokáda způsobuje potíže také ukrajinské vládě, neboť konflikt zastavil přepravu uhlí z východu na západ země. To ohrožuje dodávky elektřiny pro některé ukrajinské podniky a pro zhruba desetinu obyvatelstva země.

Šéf bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov oznámil, že obchodní blokáda začíná platit okamžitě, tedy ve středu v 11 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám