Hlavní obsah

Za výroky o méně inteligentních ženách stihl europoslance tvrdý trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Polského europoslance Janusze Korwina-Mikka stihl trest za tvrzení, že jsou ženy méně inteligentní, a zaslouží proto také menší platy. Korwin-Mikke přijde o peníze, deset dní nesmí na jednání Evropského parlamentu a rok ho nesmí oficiálně reprezentovat. O bezprecedentním trestu rozhodl nový předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani.

Janusz Korwin-Mikke

Článek

„Protože jsou slabší, menší a méně inteligentní, musejí také méně vydělávat," vysvětlil svůj postoj europoslanec během debaty o nerovnosti v odměňování žen a mužů. Dodal, že nižší platy žen pokládá za samozřejmé.

"Nebudu tolerovat takové chování," reagoval v úterý Tajani, který vyšetřování této záležitosti zahájil na základě hned několika stížností kolegů z europarlamentu. Od europoslanců se podle něj čeká, že budou své povinnosti vykonávat s patřičnou důstojností.

"Urážkou všech žen předvedl poslanec své pohrdání našimi nejzákladnějšími hodnotami," dodal Tajani, který se zároveň omluvil všem, jichž se mohla slova polského europoslance dotknout.

Čtyřiasedmdesátiletý polský europoslanec, jenž není členem žádné frakce, zastupuje v parlamentu stranu Svoboda (dříve KORWIN), které sám předsedá.

V minulosti na sebe upozornil také řadou rasistických, antisemitských a antifeministických poznámek. V roce 2015 ho parlament potrestal za hajlování v zasedacím sále, loni pak za hanlivé výroky vůči migrantům.

Nyní Korwin-Mikke přijde na 30 dní o paušální denní příspěvky. Těchto 306 eur (přes 8200 korun) vyplácí europarlament na pokrytí výdajů, které jeho členové hradí v období parlamentní činnosti, pokud svou přítomnost potvrdí podpisem.

Reklama

Výběr článků

Načítám