Hlavní obsah

Na Slovensku rehabilitovali německou oběť železné opony

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Bratislavský okresní soud rehabilitoval východoněmeckého studenta Hartmuta Tautze (18), který zemřel před jednatřiceti lety při pokusu o překročení československo-rakouské hranice v bratislavské čtvrti Petržalka. Ústav paměti národa (ÚPN) považuje pondělní rozhodnutí soudu za precedens.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Denník N upozornil, že lidé, kteří zahynuli za komunistického režimu při pokusu překročit železnou oponu, dosud rehabilitováni nebyli. Návrh na rehabilitaci podala Tautzova rodina a mimovládní Platforma Evropské paměti a svědomí. Rodinu u soudu zastupoval český advokát Lubomír Müller. „Na Tautze by se vztahovala automatická rehabilitace, pokud by byl odsouzen. On zahynul na hranici a trestní řízení proti němu vůbec nezačalo,“ řekl Müller s tím, že rodina může požádat také o odškodnění.

Podle ÚPN nyní může dojít k odškodnění pozůstalých po lidech, kteří přišli o život při pokusu překonat železnou oponu. „Nejdříve však musí požádat o soudní rehabilitaci,“ upozornil Müller.

Strhli ho psi

Tautze se pokusil překročit hranici 8. srpna 1986. Mladý maturant si našel místo na hranici odkud bylo vidět první rakouskou obec Kittsee. Večer šel k hranici a kleštěmi prostříhal ostnatý drát. Pak se octl před dalším plotem, ale netušil, že jeho prostřihnutím spustí poplach. Nejblíže byla dvoučlenná hlídka, která dostala vysílačkou zprávu, rozběhla se k místu a vypustila psy.

Tautz neměl mapu ani kompas a spoléhal na to, že uvidí světla první rakouské obce. Jenže přes vysokou kukuřici nic neviděl a zdržel se hledáním správného směru. To ho pravděpodobně stálo život. Psi Tautze dostihli 22 metrů od hranice, těžce ho zranili a téměř skalpovali.

Pohraničníci nepřivolali lékařskou pomoc okamžitě, ale nejdřív se těžce zraněného mladíka vyptávali, zda je sám a kontrolovali jeho doklady. Do nemocnice se dostal po čtyřiceti minutách, to už ale bylo pozdě, ztratil příliš krve a zemřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám