Hlavní obsah

Zbořme Sacré-Coeur, navrhl Pařížan radnici. Lidem se idea líbí

Paříž

Neočekávanou pozornost vzbudil ve Francii návrh jednoho obyvatele 18. pařížského obvodu, aby dala radnice strhnout druhou nejnavštěvovanější sakrální stavbu v zemi - slavnou baziliku Sacré-Coeur (Nejsvětějšího Srdce Ježíšova) na Montmartru. Zjevný žert anonymního Pařížana našel na internetu mezi lidmi silnou odezvu. Radnice ale upozornila na to, že se návrhem zabývat nebude, protože bazilika městu nepatří.

Foto: Profimedia.cz

Bazilika Sacré-Coeur na pařížském Montmartru

Článek

Návrh byl podán v polovině února a od té doby získal největší podporu ze všech téměř 2500 projektů předložených občany. Na příslušných stránkách pařížské radnice uvedlo 271 lidí, že se jim návrh líbí, a 123 lidí se přihlásilo k tomu, že by se chtěli na realizaci návrhu, tedy na demolici baziliky podílet.

Navrhovatel podle deníku Le Figaro tvrdí, že kostel uráží památku obětí revoluční socialistické vlády Pařížské komuny v roce 1871. Výstavba baziliky započala o čtyři roky později jako prostředek pokání za krvavé činy z období vlády komuny.

Jak ale uvedla náměstkyně pařížské starostky Pauline Véronová, radnice se návrhem zabývat nebude. Bazilika totiž nepatří městu, nýbrž pařížskému arcibiskupství.

Anketa

Podpořili byste návrh Pařížana na zboření baziliky?
Ano
6,1 %
Ne
93,9 %
Celkem hlasovalo 5777 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám