Hlavní obsah

Evropské komisi došla trpělivost. Přijímejte uprchlíky nebo draze zaplatíte, hrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Pokud členské státy Evropské unie do září nedostojí svým závazkům a nezačnou přijímat migranty podle stanovených kvót, uplatní Brusel svou pravomoc a začne je trestat. Mimo jiné tučnými pokutami. Podle deníku The Guardian ve čtvrtek na tiskové konferenci řekl eurokomisař pro migraci a vnitřní záležitosti Dimitris Avramopulos. Výhrůžka je mířena i na Česko.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Migranti se stále tísní v utečeneckých centrech

Článek

„Komise nebude váhat využít svých pravomocí, které má na základě úmluv (o EU). Zásahy (komise) dosud nebyly na pořadu dne. Snažili jsme se přesvědčit členské státy, aby splnily svou povinnost, ale v případě, že (nedojde k posunu), zásahy (sankce) mohou přijít,“ varoval Avramopulos.

Kvóty se týkají migrantů, kteří dorazili do Itálie a Řecka a přebývají v tamních přeplněných uprchlických táborech. Ostatní členské státy mají na základě dohody členských zemí (Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko byly proti) povinnost přerozdělit si na 160 000 migrantů. Dosud ale bylo přesunuto jen 13 546 lidí; 3936 z Itálie a 9610 z Řecka. Plán Bruselu tak členské státy plní jen na osm procent a komisař Avramopulos hrozí, že pokus se do září nenapraví, bude zle.

Foto: Profimedia.cz

Evropská komise by podle něj mohla rozdávat tučné pokuty. Jejich výši neuvedl, deník Guardian ale uvedl, že by mělo jít o „obří pokuty na denní bázi”.

Česko přijalo 52 lidí

Svému závazku dostály jen Malta a Finsko. Česko přijalo 52 lidí (32 z Libanonu a 20 z Jordánska), mělo by jich přitom přijmout 400. Maďarsko, Rakousko a Polsko se programu neúčastní vůbec.

To je podle Evropského komisaře pro migraci nepřijatelné. „Chci to říct jasně. Členské státy nemají žádnou výmluvu pro neplnění svých závazků. Do září mohou všechny z Řecka a Itálie přesídlit. Závisí to jen na politické vůli a vytrvalosti členských států,“ řekl Avramopulos.

Problém ale není jen na straně jednotlivých členských států. Přesidlování brzdilo a brzdí pomalé vyřizování žádostí o migraci, byrokratické překážky i fakt, že migranti mohou nabízenou zemi odmítnout. Statistiky ale ukazují, že se přerozdělování migrantů v řádu měsíců výrazně zrychluje. Stále to však nestačí.

Reklama

Výběr článků

Načítám