Hlavní obsah

Oběšený papež v divadelní hře vyvolal v Polsku skandál

– Varšava

Pořádný rozruch vyvolala v Polsku hra „Klątwa” (Prokletí), kterou na scéně varšavského divadla Teatr Powszechny uvedl chorvatský režisér Oliver Frlić, jehož provází pověst uměleckého provokatéra. V jeho pojetí na jevišti vystupuje i nejslavnější Polák, papež Jan Pavel II., a to jak ve scénce s orálním sexem, tak v oprátce a s nápisem „Obránce pedofilů”.

Foto: Profimedia.cz

Lidé před divadlem demonstrovali.

Článek

„Opravdové divadlo začne až po představení,” předpověděl Frlić a nespletl se.

V Polsku vlivná katolická církev protestuje proti znevažování "svatého papeže", jehož urážení je pro polské věřící "mimořádně bolestné". Proti "ohyzdnému rouhání" demonstruje před divadlem krajní pravice a herci čelí výhrůžkám.

Prokuratura zahájila vyšetřování kvůli "urážce náboženského cítění a veřejnému vybízení ke spáchání vraždy". Za to v případě usvědčení hrozí až tři roky za mřížemi.

"To představení je prostě žumpa a nemělo by mít místo v polské kultuře," prohlásil poslanec Robert Winnicki z vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS).

Vkus versus svoboda projevu

Divadlo předem upozornilo, že představení je určeno pouze pro dospělé. Nyní se hájí tím, že svobodu umělecké tvorby zaručuje polská ústava a že představení by mělo být posuzováno jako "celistvá umělecká vize", nikoli podle jednotlivých scén "vytržených z kontextu".

"Všichni bychom se měli těšit, že divadlo v Polsku je stále schopno vyvolat takový povyk. Kdyby přece šlo o lacinou provokaci, emoce by opadly den po premiéře. Znamená to tedy, že umělci řekli něco důležitého," napsal na webu týdeník Newsweek ve svém polském vydání.

Podle recenzenta hra "nastavuje zrcadlo" oběma navzájem se nenávidícím táborům rozděleného Polska, které jsou ve své nenávisti čím dál bezradnější - a oběma táborům se hra vysmívá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám