Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny platí příměří, situace na frontě se zklidnila

Kyjev

Na východě Ukrajiny má od pondělí platit další z příměří mezi ukrajinskými vojsky a separatisty, přetrvává ale nejasná situace, uvedla agentura AFP. Odpoledne obě strany ohlásily uklidnění situace na frontě, i když armáda ráno kritizovala separatisty za palbu po půlnoci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příměří zklidnilo situaci na východě UkrajinyVideo: Reuters

 
Článek

Separatisté naopak tvrdí, že příměří respektují. „Příměří začalo platit od půlnoci a můžeme říct, že se prakticky vůbec nestřílí,” prohlásil mluvčí doněckých rebelů Eduard Basurin. „Jestli příměří vydrží 24 hodin, stáhneme naše zbraně z fronty,” slíbil.

„V Luhansku je od půlnoci klid. Na jiných místech se střílelo, ale slabě,” tvrdil představitel luhanských rebelů Alexandr Mazujkin.

Zklidnění situace připustil i armádní mluvčí při pravidelné tiskové konferenci. „Celkově lze v nynější době sledovat podstatné snížení bojové aktivity,” řekl plukovník Oleksandr Motuzjanyk. Armáda do pondělního poledne podle něj zaznamenala 15 případů, kdy nepřítel porušil příměří střelbou, ale nikoliv z těžkých zbraní.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinští vojáci na transportéru

Armáda uvedla, že během uplynulých 24 hodin zaznamenala 62 případů, kdy povstalci ostřelovali ukrajinské vojáky, jednoho zranili a jednoho zabili. Podle armádního mluvčího Oleksandra Motuzjanyka zjistilo, že po smrti je voják, pohřešovaný od soboty, a v nemocnici zemřel voják, který byl těžce zraněn minulý týden.

Nové příměří ohlásili v sobotu v Mnichově šéfové ruské a ukrajinské diplomacie Sergej Lavrov a Pavlo Klimkin. Stalo se tak dva týdny po tvrdých bojích u města Avdijivka, které si vyžádaly více než tři desítky životů. [celá zpráva]

Konflikt na východě Ukrajiny si od dubna 2014 vyžádal na 10 tisíc mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám