Hlavní obsah

Krym je ruský a basta. Moskva o tom odmítá dál diskutovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Washington

Krym je ruské území a Rusko svá území nikdy nevrací. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová rezolutně odmítla požadavek o navrácení poloostrova Ukrajině. Reagovala tak na úterní sdělení mluvčího Bílého domu, že prezident Donald Trump očekává zmírnění napětí na Ukrajině a návrat anektovaného Krymu do ukrajinské správy.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová

Článek

"Svá území nevracíme. Krym je součástí Ruské federace," řekla ve středu Zacharovová.

Trumpův mluvčí Sean Spicer na tiskové konferenci ve Washingtonu řekl, že prezident "dal jasně najevo", že od Ruska očekává navrácení černomořského poloostrova, který Moskva na jaře 2014 vojensky obsadila a krátce nato anektovala.

Ukrajina, stejně jako drtivá většina ostatních států, anexi neuznala a Krym považuje za své dočasně okupované území.

Už žádné diskuse

Ještě důraznější stanovisko vyjádřil šéf dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin, který Rusům fakticky zakázal jakékoli diskuse o krymské příslušnosti. Neměli by prý ani komentovat prohlášení "jakéhosi mluvčího".

Podle předsedy Státní dumy by už diskuse měly skončit. Jakékoli výroky ve vztahu k územní příslušnosti Krymu jsou podle Volodina útokem na Ruskou federaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám