Hlavní obsah

Surfovat po webech džihádistů není trestné, rozhodli Francouzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská ústavní rada, která zastává v zemi funkci nejvyššího soudu, v pátek rozhodla, že sledovat internetové stránky islámských extremistů není trestným činem. Zrušila proto příslušný odstavec trestního zákoníku, který do něho zavedl parlament loni v červnu pod vlivem série teroristických útoků, které zemi zasáhly.

Fotografie z vražd zveřejňují extremisté na internetu

Článek

Podle Rady text porušoval základní svobody a navíc má již zákonodárství dostatek mocenských pák pro boj proti terorismu, uvedla agentura AFP.

Rozhodnutí ihned pochválila například Liga za lidská práva. Podle jejího právního zástupce Françoise Sureaua se Rada zhostila role posledního zachránce svobod a dala najevo, že nejlepší obranou proti extremismu je nadále existence svobodných a svědomitých občanů.

Za sledování stránek islámských teroristů hrozily podle příslušného odstavce až dva roky vězení a pokuta 30 tisíc eur (přes 800 tisíc korun).

Ochránci lidských práv zpochybnili v normě především fakt, že by přistižený jedinec musel dokazovat, že stránky pročítal nechtěně, v dobré víře, že neobsahují škodlivý obsah, či z profesních důvodů. Komplikace by tak měli i novináři referující o činnosti extremistů nebo badatelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám