Hlavní obsah

Většina Evropanů by souhlasila s omezením vstupu muslimů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina obyvatel deseti zemí EU v průzkumu souhlasila s omezením migrace z muslimských zemí. Průzkum analytického střediska Chatham House byl proveden ještě před tím, než americký prezident Donald Trump vydal dekret dočasně zakazující vstup obyvatel sedmi převážně muslimských zemí. Jeho platnost soud pozastavil.

Foto: Kamil Zihnioglu, ČTK/AP

Sobotní protest ve Francii proti americkému zákazu vstupu muslimů. Demonstrantka drží transparent parodující Trumpovo heslo Udělejme Ameriku opět nenávistnou.

Článek

Otázka průzkumu zněla, zda by se měla zastavit imigrace ze zemí s většinově muslimským obyvatelstvem. Zhruba 55 procent dotázaných přisvědčilo, 25 procent zůstalo neutrální a 20 procent lidí nesouhlasilo.

Nejvíce příznivců zastavení imigrace bylo v Polsku (71 procent), Rakousku (65 procent), Maďarsku a Belgii (64) a ve Francii (61).

V dalších zemích bylo pro omezení migrace lidí méně - v Řecku 58 procent, v Německu 53, v Itálii 51, v Británii 47 a ve Španělsku 41 procent.

Chatham House výsledek označil za udivující a vybízející k zamyšlení. „Ukazuje to, že odpor veřejnosti k další migraci z muslimských zemí není v žádném případě omezen na Trumpovy voliče v USA, ale že je širší,” píše se v prohlášení Chatham House.

Středisko poukázalo na to, že průzkum se konal v zemích, které jsou migrací zasaženy nejvíce nebo mají za sebou teroristické útoky.

Proti migrantům jsou starší lidí

S omezením vstupu dalších uprchlíků souhlasí spíše starší lidé. Mezi občany ve věku 18 až 29 lety je pro omezení 44 procent lidí, mezi lidmi staršími než 60 let je to 63 procent. K větším příznivcům zákazu patří muži a obyvatelé venkova na rozdíl od lidí z měst a žen.

Rozdíly jsou také, pokud jde o dosaženou výši vzdělání. Pro zákaz bylo 59 procent lidí se středoškolským vzděláním, mezi lidmi s vyšším vzděláním nepřesáhl počet příznivců zákazu 50 procent.

Poté, co Trump vydal dekret zakazující vstup muslimům, zvedly se proti němu silné protesty nejen v USA ale po celém světě, silné byly ve Francii.

Maďarsko chystá omezit pohyb azylantů

Maďarská vláda hodlá omezit svobodu pohybu migrantů během rozhodování o jejich žádosti o azyl. Oznámil to šéf úřadu vlády premiéra Viktora Orbána János Lázár.

Podle zákona, který se chystá maďarská vláda předložit ke schválení parlamentu, by migranti museli během vyřizování své žádosti o azyl pobývat v pohraničních uprchlických táborech. Nyní se mohou volně pohybovat a někteří tábory opouštějí a vydávají se na cestu do západní Evropy. Ti podle Lázára představují  "bezpečnostní riziko".[celá zpráva]

V případě zhoršení situace v oblasti migrace chce Budapešť postavit na jižní hranici také druhou řadu plotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám