Hlavní obsah

Londýn zveřejnil strategii pro brexit

Londýn
Aktualizováno

Britská vláda ve čtvrtek vydala takzvanou bílou knihu o strategii, kterou se chce řídit při očekávaném vyjednávání podmínek britského odchodu z Evropské unie, takzvaného brexitu, s ostatními unijními státy. Uvedla to zpravodajská stanice BBC.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Tento dokument podle mluvčí vlády potvrzuje hlavní linie, které v lednu ohlásila premiérka Theresa Mayová. Oznámila tehdy záměr dosáhnout takzvaného tvrdého brexitu, tedy nekompromisního odchodu země z EU.

Konzervativní vláda se dlouho zdráhala zveřejnit svou strategii a Mayová tvrdila, že její projev 17. ledna byl dostačující. Nakonec ustoupila tlaku poslanců, kteří podobný dokument požadovali od začátku ledna, kdy nejvyšší soud rozhodl, že o zahájení rozhovorů o brexitu nemůže rozhodnout sama vláda, ale musí ho potvrdit parlament. Poslanci příslušný návrh zákona ve středu v prvním čtení schválili. Vláda hodlá proces brexitu oficiálně zahájit v březnu.

Mayová ke strategii v projevu zdůraznila, že Londýn ve společenství neusiluje ani o částečné, ani o přidružené členství. Hodlá vystoupit z jednotného trhu a z dalších unijních struktur, včetně soudního systému. Chce mít kontrolu nad přílivem lidí i z unijních zemí a hodlá s EU uzavřít zcela nové celní a další dohody.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám