Hlavní obsah

Na Donbasu padlo jedenáct ukrajinských vojáků

Kyjev
Aktualizováno

Na východě Ukrajiny bylo v uplynulých dvou dnech zabito dalších jedenáct vojáků. V pondělí to oznámila ukrajinská armáda. Agentura Reuters doplnila, že se jedná o nejtragičtější bilanci střetů ukrajinských sil s proruskými separatisty od poloviny prosince. Moskva a Kyjev se navzájem obviňují z porušování příměří

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Vojáci na východní Ukrajině

Článek

Nové boje u obce Avdijivka vypukly v neděli a zahynulo při nich pět vojáků, devět dalších bylo zraněno. Dalších šest vojáků pak padlo v pondělí, oznámilo ukrajinské velení.

„Situace v průmyslové zóně Avdijivky je obtížná. Nepřítel stále ostřeluje naše pozice těžkým dělostřelectvem a granáty,“ řekl armádní mluvčí Oleksandr Motuzjanyk.

Agentura DAN, která je napojená na doněcké separatisty, zase uvedla, že během nedělních bojů padl jeden ze separatistických bojovníků a v pondělí pak byla u Makijivky zabita jedna civilistka a tři další lidé byli zraněni.

Rusko a Ukrajina se vzájemně obviňují 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na poradě s armádními veliteli pochválil ukrajinské vojáky za skvělou obranu svých pozic v Avdijivce. "Neexistuje žádný rozkaz neodpovídat na ničivou palbu. Ukrajinští vojáci mají všechny možnosti se bránit, ale neodpovídají palbou, když zločinci, ruské bojůvky, rozmísťují děla, tanky a raketomety přímo v obytných čtvrtích," prohlásil. Za této situace nelze podle něj pomýšlet na odvolávání sankcí proti Rusku coby "agresorovi".

Ukrajinské ministerstvo zahraničí vyjádřilo hluboké obavy z eskalace a zmínilo, že byli zraněni i dva civilisté a 400 tisíc lidí nemá nyní přístup k elektřině a vodě i teplu, přičemž panuje zima. „Takového akce Kremlu by bylo možné označit za válečný zločin, za velké porušení ženevských konvencí, ” řekl.

Zmiňuje, že separatisté stříleli ze zbraní, jako jsou raketomety Grad a houfnice ráží 122 a 152 mm, ty měly být od fronty staženy.  Připomněl, že se Kyjev v polovině ledna obrátil na Mezinárodní trestní soud kvůli podezření, že Rusko porušuje mezinárodní konvenci o potlačování financování terorismu, když poskytuje peníze i zbraně separatistům. 

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov obvinil Kyjev, že v pondělí útočily jeho síly a že je to důkaz neochoty plnit minské dohody. "Takové agresivní aktivity z našeho hlediska jasně svědčí o neochotě ukrajinského vedení a ukrajinského prezidenta Petra Porošenka plnit minské dohody," uvedl.

Ruské ministerstvo zahraničí v následném prohlášení vyzvalo Západ, aby nedovolil Kyjevu skoncovat s mírovými dohodami z Minsku.

Boje na východní Ukrajině si do dubna 2014 vyžádaly téměř 10 tisíc lidských životů. Na Donbasu sice platí dva roky příměří, ale obě strany se neustále obviňují z jeho porušování.

O naplňování dohod z Minsku jedná v pondělí v Berlíně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám