Hlavní obsah

Kyjev posílá do čela velvyslanectví v Praze ostrého kritika Kremlu

Právo, ama

Novým ukrajinským velvyslancem v Praze bude Jevhen Perebyjnis (49). Ten v době Majdanu působil jako mluvčí ministerstva zahraničí. Podle listu Ukrajinska pravda proslul „ostrými projevy“ na adresu Ruska. Výnos o jmenování se objevil v pondělí na webu ukrajinského prezidenta. Zatím není jasné, kdy se Perebyjnis vedení úřadu v Praze ujme.

Foto: Ukrajinské velvyslanectví v Lotyšsku

Jevhen Perebyjnis (na snímku z roku 2015)

Článek

Do Prahy se diplomat přesune z lotyšské Rigy, kde byl ambasadorem od května 2015. Vedl už i misi ve Švédsku. V Praze působil v 90. letech jako rada velvyslanectví. Mluví česky, slovensky, anglicky a rusky.

Šéf ukrajinské diplomacie Pavlo Klimkin prohlásil, že práce velvyslance v ČR je „velmi specifická“ a „ne každý diplomat je s to vnímat specifika české politiky a ruský vliv v této zemi“.

Exvelvyslanec Borys Zajčuk rezignoval loni v březnu. [celá zpráva] Kyjev po změně režimu údajně Zajčuk popudil, když se v ČR zasazoval o propuštění z vazby Libanonce Alího Fajáda.

Fajád dříve působil jako poradce sesazeného prezidenta Janukovyče a měl libanonské i ukrajinské občanství. České úřady jej vydaly do Libanonu, i když o něj žádaly USA, kde byl podezřelý ze spolupráce s teroristy.

Reklama

Související články

Ukrajinský velvyslanec v ČR rezignoval

Ukrajinský velvyslanec v České republice Borys Zajčuk rezignoval. Potvrdila to mluvčí ukrajinské ambasády v Praze. Důvody Zajčukova odstoupení nekomentovala....

Výběr článků

Načítám