Hlavní obsah

Britská vláda si musí nechat brexit schválit parlamentem

– Londýn • Aktualizováno
Novinky, rei

Vláda britské premiérky Theresy Mayové nemůže spustit článek 50 smlouvy o Evropské unii týkající se vystoupení z Unie, aniž by o tom hlasoval parlament. V úterý to potvrdil nejvyšší soud. V praxi to nic na plánu opustit EU nemění.

Foto: Jeff Overs/Courtesy of the BBC/Handout , Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Soudní porota rozhodla poměrem hlasů 8 : 3, oznámil předsedající soudu lord Neuberger. Soud respektuje rozhodnutí vlády na základě loňského referenda o vystoupení z EU, avšak upozornil, že vystoupení z EU znamená také změnu některých britských zákonů, a proto je nutné konzultovat parlament a mít jeho souhlas.

O tom, že vláda Mayové nemůže zahájit proces tzv. brexitu sama bez schválení postupu parlamentem, rozhodl už v listopadu vrchní soud. Vláda se odvolala, přesto byl verdikt očekáván a premiérka Mayová je také podle zdrojů listu The Independent připravena předložit příslušný plán do konce tohoto týdne.

Neočekává se, že by s jeho přijetím zákonodárci měli potíže, protože významné výhrady nemají ani opoziční labouristé.

Před verdiktem soudu však nešlo vyloučit prodlení. A to v případě, že by soud ještě nařídil vládě získat souhlas jednotlivých národních parlamentů. Tehdy by se daly očekávat těžkosti ve skotském a severoirském parlamentu, neboť Skotsko a Severní Irsko v referendu hlasovaly pro setrvání v EU. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová nicméně v úterý vyzvala, aby Londýn skotský a další zemské parlamenty neopomíjel.

Článek 50 o vystoupení z EU
Stát, který chce odejít, to musí oznámit ústy svého šéfa vlády, a to buď šéfovi Evropské rady Donaldu Tuskovi, nebo před všemi dalšími šéfy států a vlád přímo na summitu EU. Mayová plánuje oznámení do konce března.
Teprve po této formální aktivaci článku 50 začne dvouletý proces vyjednávání. Po dvou letech automaticky země přestává být členem Unie, i když teoreticky je možné lhůtu za poměrně složitých podmínek prodloužit.
Britové jsou připraveni například ihned garantovat práva občanů z EU na svém území, pokud tak učiní i Unie v případě britských občanů. Jinak spíše doufají, že během dvou let vyjednají rámec budoucího partnerství s EU. Londýn chce vystoupit ze společného trhu i celní unie.
Otázka je tedy také to, jaká bude podoba přechodného období po dvou letech, kdy se teprve budou vyjasňovat stovky podrobností, a jak bude toto období dlouhé.
Vyjednávání za EU povede Evropská komise a tým vedený Francouzem Michelem Barnierem. S dosaženou dohodou musí souhlasit Evropský parlament.
Poté o uzavření dojednané dohody rozhodují členské země takzvanou superkvalifikovanou většinou – pro text se tedy musí vyslovit nejméně 72 procent států představujících zároveň nejméně 65 procent jejich populace. Vystupující země nehlasuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám