Hlavní obsah

Italští záchranáři věří, že ve vzduchových kapsách v troskách hotelu mohli přežít lidé

– Pescara

V troskách hotelu Rigopiano ve střední části Apenin, na který se ve středu sesula lavina, jsou vzduchové kapsy. Mohli v nich přežít další lidí, uvedli v neděli podle agentury AP italští záchranáři, kteří zatím vyprostili jedenáct přeživších a pět mrtvých těl. Z trosek hotelu se však už 24 hodin neozvaly žádné hlasy. Stále se přitom pohřešuje 23 osob.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranné operace v Itálii pokračujíVideo: Reuters

 
Článek

V neděli ráno záchranáři uvedli, že v troskách jsou vzduchové kapsy, ale že se k nim zatím nebyli schopni dostat. Mohou v nich být další přeživší. Záchranáři ale současně podle AFP oznámili, že během noci nezaznamenali žádná signály přítomnosti přeživších, neslyšeli žádné lidské hlasy. V sobotu slyšeli z trosek hluk, mohlo jít o praskání materiálu zasypaného tunami sněhu.

Záchranáři už dříve varovali, že šance na přežití v chladnu rychle klesá. Komplikaci také způsobuje déšť, kvůli němuž sníh těžkne a zvyšuje se beztak vysoké nebezpečí pádu dalších lavin.

Foto: Italian Firfighters, ČTK/AP

Záběr italských záchranářů, jak vytahují jednu z přeživších osob

I když záchranáři bojují s časem, nemíní nasadit těžkou techniku. „Průzkum (trosek) je obtížný, protože místo je nestabilní. Zásahy se kvůli tomu musejí dělat opatrně a nemůžeme používat velké stroje, abychom neporušili rovnováhu,“ řekl mluvčí italské civilních ochrany Titti Postiglioně. Proto si musejí vystačit s pilami, lopatami a holýma rukama. Používají také sondy a zařízení, které zachycují elektromagnetické vlny, jež by mohly emitovat mobilní telefony.

Foto: ČTK/AP

Italští hasiči se pokoušejí detekovat zvuky v troskách hotelu Rigopiano.

V pátek se podařilo zjistit, že pod sněhem je devět živých lidí a postupně se podařilo je dostat ven. Dvě osoby si zachránily život, protože v době pádu laviny byly před hotelem. Mezi vytaženými byly čtyři děti a mezi pěti mrtvými rodiče jednoho z dětí. [celá zpráva]

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Vrtulník záchranářů nad jejich vozidly na cestě k hotelu Rigopiano

Jeden ze zachráněných musel být operován v nemocnic v Pescaře, protože měl rozdrcenou ruku, ale jeho stav je dobrý. Dobře se daří i dalším zachráněným, děti už mohly být přemístěny z Jednotky intenzivní péče na dětské oddělení.

Italské sdělovací prostředky citovaly jednoho ze zachráněných, který popsal, jak děti přežily. Tři z nich byly v době závalu v místnosti s kulečníkem, která zůstala neporušená. Z vedlejší místnosti slyšely hlasy matky a bratra jednoho z nich. I když tam byla tma, podařilo se jim najít lahve s vodou a nutellu, takže přežily 48 hodin do příchodu záchranářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám