Hlavní obsah

Chcete vyprovokovat válku, obviňují se Srbsko s Kosovem

– Priština/Bělehrad

Srbsko má v plánu obsadit část severního Kosova podobně, jako Rusko anektovalo v roce 2014 ukrajinský Krymský poloostrov. Prohlásil to kosovský prezident Hashim Thaçi. Z Bělehradu na oplátku zazněla slova o kosovské snaze vyprovokovat válku.

Článek

Kosovany pobouřilo víkendové vypravení srbského vlaku na sever Kosova, kde žije převážně srbská menšina, jež odmítá přináležitost ke Kosovu. Vlak měl zahájit otevření pravidelné linky. S tím ale Priština nesouhlasila.

Podle kosovského prezidenta to byla provokace Bělehradu s cílem vytvořit záminku pro vojenský zásah a anexi.

„Srbským záměrem je použít tento vlak, který dostali darem od Ruska, nejprve k tomu, aby odřízli severní část Kosova a poté, aby ho připojili k Srbsku,“ řekl Thaçi agentuře Reuters.

Dodal, že jde „o krymský model“, tedy podobný scénář jako v případě ruského záboru Krymského poloostrova před třemi lety.

Foto: ČTK/AP

Vlak v srbských národních barvách a plný symbolů nakonec do Kosova nedojel.

Srbský vlak byl ozdoben srbskými barvami a kresbami kostelů, klášterů a středověkých měst a také nesl nápis „Kosovo je Srbsko” ve 20 světových jazycích. Kromě hostesek v oděvech v národních barvách byl k vidění i muž v srbském národním kroji.

Vlak nakonec do Kosovské Mitrovice nedojel, u hranic se otočil a vrátil se do Bělehradu. Srbové tvrdí, že dostali informace o plánovaném přepadení kosovskými Albánci, podle jiné verze soupravu zastavily speciální kosovské jednotky.

Srbský prezident Tomislav Nikolić řekl, že z toho je patrné, že Kosovo chce válku se Srbskem.

Bývalá srbská provincie Kosovo vyhlásila jednostrannou nezávislost na Srbsku v roce 2008. Bělehrad ji ale nikdy neuznal, stejně jako část mezinárodního společenství v čele s Ruskem. Česká republika odtržení a osamostatnění uznala.

Reklama

Výběr článků

Načítám