Hlavní obsah

V Evropě máme osud ve vlastních rukou, reagovala Merkelová na Trumpovu kritiku

– Berlín

Evropané mají podle kancléřky Angely Merkelové svůj osud ve vlastních rukou. Řekla to v reakci na kritiku budoucího prezidenta Spojených států Donalda Trumpa na adresu Evropské unie. Trump v rozhovoru poskytnutém nedělnímu vydání listů The Times a Bild řekl, že podle něj EU opustí po Británii i další země. Merkelovou kritizoval i za její politiku v migrační krizi.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

"Myslím, že my Evropané máme svůj osud ve vlastních rukou," řekla kancléřka. Evropská unie podle ní může pomocí hospodářské síly a efektivních rozhodovacích struktur účinně bojovat s terorismem a potýkat se i s novými výzvami, které přináší například digitalizace.

Trump německou kancléřku kritizoval v nedělním rozhovoru také za vstřícnou politiku vůči migrantům. Její rozhodnutí přijmout v roce 2015 statisíce uprchlíků označil za "katastrofální chybu", která do Evropy přinesla terorismus.

Merkelová se ale v pondělí na tiskové konferenci ohradila vůči spojování migrace a terorismu. Mnoho Syřanů podle ní ze své vlasti uteklo nejen před válkou, ale právě i před terorismem.

Vyrazí za Tumpem

"Já osobně teď počkám na inauguraci amerického prezidenta," uvedla Merkelová na otázku, zda se neobává zhoršení německo-amerických vztahů po nástupu Trumpa k moci. Po inauguraci chce kancléřka se Spojenými státy jednat "na všech úrovních".

Podle agentury Reuters by se Merkelová s Trumpem chtěla setkat už na jaře. Budoucímu prezidentovi údajně nabídla, že se s ním sejde na území Spojených států, a to jako kancléřka země předsedající skupině hospodářsky významných států G20.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám