Hlavní obsah

Zemřel bývalý německý prezident Herzog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Ve věku 82 let zemřel v úterý v Berlíně bývalý německý prezident Roman Herzog. Informovala o tom agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý německý prezident Herzog na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Herzog byl prvním prezidentem zvoleným po sjednocení Německa. Nejvyšší úřad zastával v letech 1994 až 1999.

Jak připomněla ČTK, Herzog spolu s prezidentem Václavem Havlem sehrál významnou roli při jednání o česko-německé deklaraci o vzájemných vztazích, která byla uzavřena v roce 1997. Doma to přitom neměl s pozitivním vztahem k ČR vždy snadné. Už při své první oficiální návštěvě ČR v roce 1995 se Herzog vyslovil pro odškodnění českých obětí nacismu, aniž tento krok spojoval se zájmy vysídlených sudetských Němců.

Vedl ústavní soud

Roman Herzog byl původní profesí právník. V roce 1983 se stal soudcem ústavního soudu v Karlsruhe a později se stal jeho předsedou.

Už před tím byl ale aktivní ve veřejném životě. Politickou dráhu zahájil v řadách konzervativní CDU na počátku 70. let. Působil mimo jiné v ministerských funkcích ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko.

Německo za posledního půl roku ztratilo už druhého svého prezidenta poté, co loni v srpnu zesnula někdejší hlava západního Německa Walter Scheel. [celá zpráva]

Roman Herzog byl dvakrát ženatý, svoji druhou ženu Alexandru Freifrau von Berlichingen si vzal poté, co na přelomu milénia ovdověl. S první ženou měl dvě děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám