Hlavní obsah

Mráz sužuje většinu Evropy. V Polsku umrzlo deset lidí, ukrajinská města jsou bez proudu

Mráz sevřel většinu Evropy. Deset lidských životů si v posledních dvou dnech vyžádalo v Polsku mrazivé počasí, které v některých oblastech srazilo rtuť teploměrů pod minus 20 stupňů Celsia. Jen v pátek zemřelo na podchlazení sedm lidí a jedna oběť se otrávila oxidem uhelnatým. Na Ukrajině jsou desítky lidí bez proudu, v okolí Moskvy bylo mínus 32 stupňů Celsia.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Lidé na hoře Feldberg v Německu nedaleko Frankfurtu nad Mohanem.

Článek

Od 1. listopadu tak nízké teploty už v Polsku zabily 53 lidí, přičemž 24 se udusilo kouřem.

Polské bezpečnostní centrum varovalo, že se tragická bilance může během víkendu ještě zhoršit. Podle meteorologů by mráz měl leckde zůstat pod minus 20 stupni Celsia.

Ukrajinci bez proudu

Trvající mráz, sněžení a vánice působí značné problémy v dopravě a energetickém systému Ukrajiny. Od pátku přišlo o dodávky elektrického proudu 71 měst a obcí v sedmi z 24 správních oblastí země.

Nejvíce postižená je Oděská oblast, kde pracovníci energetických závodů musejí obnovit dodávky elektřiny do 35 měst a obcí. Ve Lvovské oblasti je bez proudu 14 míst a v Chersonské deset.

Nejmrazivější noc v Moskvě

Moskva zažila zatím nejmrazivější noc letošní zimy. Rtuť teploměrů v noci na sobotu klesla až na minus 29,8 stupně Celsia, oznámilo podle agentury TASS Hydrometeorologické centrum Ruské federace. V okolí ruské metropole mráz dosáhl dokonce více než minus 32 stupňů.

Velké mrazy pod minus dvacet stupňů sužují hlavní město už několikátý den. Moskevský úřad ministerstva pro mimořádné situace v sobotu podle agentury Regnum informoval, že v pátek museli lékaři poskytnout pomoc 62 lidem. Omrzliny končetin utrpělo 48 lidí, včetně pěti dětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám