Hlavní obsah

Estonci si jdou pro stromek do lesa, zaplatí ho mobilem

Právo, DPA, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předvánoční tradice vede mnoho Estonců do lesa, aby si pomocí sekyry a pily uřezali ve veřejném lese podle vlastního uvážení vánoční stromek. Platí to pro každého obyvatele tohoto baltského státu.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Dělali jsme to už jako děti. Pamatuji se na to. V mnoha rodinách to patří k Vánocům, že den před Štědrým večerem se jde pro stromeček přímo do lesa. Dodnes je to velmi rozšířené,“ říká Mari-Liis Kitterová ze státní správy lesů.

V digitální době navedou lesníci zájemce mobilem ke stromkům, které lze uříznout, a hlavně jde také mobilem zaplatit přímo, nebo využít online bankingu. „Loni jsme takhle prodali kolem deseti tisíc kusů. Dvě třetiny z nich byly zaplaceny telefonicky,“ říká paní Kitterová.

Cena je podle vzrůstu. Do jednoho metru činí tři eura, za každý další metr je to pět eur. Nejoblíbenější jsou dvoumetrové. Vánoční krádeže se v této souvislosti vyskytují zřídka. Podle Kitterové je to proto, že „o Vánocích je většina lidí čestná“.

Reklama

Výběr článků

Načítám