Hlavní obsah

V Polsku pokračují demonstrace, propukla sněmovní krize

– Varšava

Po noční blokádě budovy Sejmu se v sobotu sešli odpůrci stávající vlády konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) před sídlem polského prezidenta. Odtamtud se vydali zpátky k budově parlamentu, uvedl list Gazeta Wyborcza. Policie povolala do Varšavy posily. Opoziční Občanská platforma uspořádala demonstraci i ve Vratislavi.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Protivládní demostrace ve Varšavě

Článek

Před sídlem polského prezidenta se sešlo několik tisíc lidí, kteří požadovali, aby poslanci Práva a spravedlnosti složili mandáty. Také požadovali dodržování Ústavy.

S velkou polskou vlajkou se pak vydali na pochod k Sejmu.

Demonstranti pochodují k Sejmu

Protesty propukly v pátek večer, když se tam lidé sešli na demonstraci na podporu médií. Těm hrozilo, že se jim omezí přístup do parlamentu.

Protestující zablokovali východy z parlamentu, kde kromě poslanců byla i premiérka Beata Szydlová a vůdce vládní strany PiS Jaroslaw Kaczyński. Ven se dostali až okolo třetí ráno po zásahu policie, která je obviňována z použití slzného plynu, což popírá.

Krize Sejmu

Krize zostřilo, když vládní poslanci během blokády odhlasovali v jiné místnosti rozpočet na příští rok, protože hlavní sál blokovalo několik opozičních poslanců už od tří odpoledne.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Demonstranti ve Varšavě

Proti tomu protestují všechny opoziční strany, protože se část opozice nemohla jednání o klíčovém zákonu zúčastnit. Pro rozpočet hlasovali 234 poslanci, proti byli dva, uvedla agentura PAP. V Sejmu zasedá 460 poslanců, čili velmi těsně nad kvórem. Opozice už naznačila, že hlasování by nemuselo být platné. [celá zpráva]

Mnohým také vadí, že v Sejmu zasahovali kvůli demonstrantům ozbrojení policisté.

Polská média otevřeně hovoří o sněmovní krizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám