Hlavní obsah

Ruská justice zaskočila i Putina

Právo, brw

Některé verdikty ruských soudů zaskočily i hlavu státu. Web Gazeta.ru to usuzuje z reakce Vladimira Putina na rozhodnutí, podle nějž jistý občan „spáchal zločin tím, že na oblastní prokuratuře podal trestní oznámení“.

Foto: Aleksey Nikolskyi/Sputnik/Kremlin , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Když vidím takové věci, tak mi mé zbývající vlasy vstávají hrůzou na hlavě. Co to je? To se dočista zbláznili, nebo co?“ zuřil prezident. Absurdní verdikt se údajně týká skandálního příběhu z Lipecké oblasti. Začal jako sousedská pře o hranice pozemku, skončil odsouzením syna jednoho z aktérů za údajné sexuální násilí.

V pozadí je fakt, že podnikatel Vasilij Uryvajev se o pozemek soudil s místopředsedou lipeckého soudu, kterého obvinil z korupce, což neměl dělat. Justice se podle Uryvajeva rozhodla zúčtovat s celou jeho rodinou. Uryvajevův syn Roman tak byl odsouzen za sexuální násilí na 11 nezletilých dívkách a jednom chlapci k 19 letům.

Dopis do Kremlu

Rozsudek padl, ač údajného pachatele žádná z obětí nepoznala a nedělaly se žádné testy „biologického materiálu“. Nejvyšší soud sice verdikt zrušil, i tak ale Roman dostal 13 let. Jeho matka se dala do boje za spravedlnost a Kreml jí zbyl jako poslední instance. Dopis poslala už loni, k Putinovi dospěl až teď.

„Vážený Vladimire Vladimiroviči! Už šestý rok se nemůžeme dovolat spravedlnosti. Kamkoli jsme se obrátili, nikdo nedokázal lipecké zrůdy zastavit,“ píše zoufalá matka.

„Neznamená to, že se osud Uryvajevových změní hned. Všechny dopisy se nejdřív v prezidentské kanceláři prošetřují. Až pak dostanou úřady příslušné pokyny,“ vysvětlil jeden z členů prezidentovy rady pro lidská práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám