Hlavní obsah

Nejsme rasisté, ale těžko se to snáší. Chudí Italové se bouří proti přidělování bytů migrantům

– Řím

Obyvatelé římské chudinské čtvrti San Basilio se vzbouřili a nepustili marockou rodinu do přiděleného sociálního bytu. Argumentují tím, že by se měl italský sociální systém nejprve postarat o své občany a teprve pak přidělovat bydlení cizincům. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Nespokojený Adriano Morea na prahu svého nouzového domova hovoří se svým bratrem Claudiem.

Článek

„To není rasismus. Je to o spravedlnosti. Sledovat je, jak obsazují byty, když my nic takového nemáme, to se snáší těžko,“ vysvětlil AFP šestadvacetiletý Enzo Morea, který spolu s otcem už několik měsíců žije v karavanu. On ani otec nemají práci a nevypadá to proto, že by se bez pomoci státu ze svízelné situace v nejbližší době dostali.

Než úřady začaly do chudinské čtvrti sestěhovávat cizince, žila dvojice v jednom ze sociálních bytů, neměla na to ale povolení, a tak musela pryč. "Rozvedl jsem se, ztratil práci, nemohl jsem platit nájemné, takže jsem se musel se synem nastěhovat sem. Byli jsme tu, dokud nás nevyhodili," řekl starší z mužů. "Nejprve jsme šli do jednoho sklepa, pak z trochou načerno vydělaných peněz jsem si koupil použitý karavan," dodal pro AFP.

San Basilio

Moreaovi nejsou sami, kdo se zlobí. V úterý si před dům, v němž byl přidělen byt marocké rodině, stoupla asi třicítka lidí a rozhodla se, že nové obyvatele dovnitř zkrátka nepustí.

Žiju tu 36 let a byt nedostanu

"Nejsme rasisté, naše okolí je už po desítky let mnohonárodnostní. Ale připadá mi spravedlivější, když se uvolněné byty dají nejprve Italům," namítá Simone Iacobini, který se narodil v San Basiliu a žije tam už 36 let. Lidé jsou podle něj podráždění, což lze chápat vzhledem k přetrvávajícím problémům s nezaměstnaností, kriminalitou a odpadky v ulicích. To prý nikdo neřeší.

Marocký pár s třemi plačícími dětmi ve věku od jednoho do sedmi let se nakonec dal na ústup a vzdal se nejen bytu, ale i snahy žít v dané čtvrti. Na místo dorazili městští policisté, aby uklidnili situaci.

Ve čtvrtečním vydání deníku La Repubblica otec marocké rodiny podle ČTK vyjádřil pochopení pro důvody těch, kteří proti němu spustili urážky. Ale řekl, že neví, jak konflikt "vysvětlit svým dětem".

"My jsme požádali o byt podle pravidel, byli jsme v pořadníku od roku 2011 a máme na něj právo," upozornil ale čtyřicátník, který se přistěhoval do Itálie před deseti lety a pracuje v jedné montážní firmě. Adriano Morea tvrdí, že i on žádal o sociální bydlení, a to už v roce 1991.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám