Hlavní obsah

Není o čem spekulovat. Británie vystoupí ze společného trhu i celní unie, tvrdí Cameronův stratég

– Londýn
Novinky, rei

Britská vláda nebude jednat o imigrantech z Evropské unie výměnou za setrvání na jednotném trhu. Odejde ze společného trhu i celní unie, uzavře nové dohody o volném obchodu a bude si podle vlastního uvážení regulovat pohyb pracovních sil ze zemí EU. Alespoň to tvrdí bývalý šéf politické strategie kanceláře expremiéra Davida Camerona. Sir Oliver Letwin to řekl v pořadu Newsnight televize BBC.

Foto: Profimedia.cz

Sir Oliver Letwin

Článek

„Říkáme jasně, co je rámcem. Odcházíme. Opouštíme jednotný trh, opouštíme celní unii. Budeme mít kontrolu nad přistěhovalectvím, a to když chcete, tak musíte odejít z jednotného trhu. A budeme moci vyjednat vlastní dohody o volném obchodu se zbytkem světa, a proto je nutné odejít z celní unie. To je dost jasné,“ řekl Letwin.

Podle Letwina pak zbývá vyřešit s EU mnoho nejrůznějších detailů týkajících se třeba výměny informací a jednu zásadní otázku o vzájemných obchodních vztazích.

„A pravda je taková, že v současné době neexistuje živáček, který ví, jaké obchodní vztahy nakonec budeme mít, takže ani nemůžete vyhlásit nějaký plán,“ poznamenal dál.

Ačkoliv Letwin už po odchodu expremiéra Davida Camerona není ve vládním týmu, potvrdil svými slovy optimismus britské i unijní strany o tom, že by vyjednávání o brexitu mohla trvat kratší dobu než dva roky, které povoluje smlouva o fungování EU. Britská vláda chce proces zahájit v březnu, harmonogram jí ve středu schválil parlament.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám